Select Page

Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu danas je predstavljena Enciklopedija na bosanskom jeziku “Islam kroz hadise”.

Ovaj program je realizovan u okviru posjete predsjednika Uprave za vjerske poslove Republike Turske prof. dr. Alija Erbaša Bosni i Hercegovini.

O Enciklopediji su uz Erba┼ía govorili reisul-ulema Husein-ef. Kavazovi─ç, muftija gora┼żdanski Remzija-ef. Piti─ç i prof. dr. Zuhdija Hasanovi─ç.

Reisul-ulema Kavazovi─ç je rekao da je rije─Ź o djelu koje ─çe doprinijeti specifi─Źnijem razumijevanju Poslanikovog, a.s., ┼żivota.

– Ovo ─çe otvoriti nove vidike u razumijevanju tradicije Muhammeda, a.s., ba┼í u mjesecu rebiul-evvelu. To je poseban doprinos na┼íoj kulturi i civilizaciji na ovom prostoru, a razumijemo ga kao poklon na┼íe bra─çe iz Republike Turske svim muslimanima u svijetu, te nas raduje da smo to preveli i na bosanski jezik – rekao je reisul-ulema Kavazovi─ç.

CETL6470-01.jpeg - Na FIN-u predstavljena Enciklopedije na bosanskom jeziku

Enciklopedija “Islam kroz hadise” je djelo u sedam tomovo nastalo kao plod projekta Diyaneta u ─Źijoj realizaciji je u─Źestvovalo 86 akademskih radnika, hadiskih stru─Źnjaka iz Republike Turske.

Suizdava─Ź Encikopedije na bosanskom jeziku je IC Rijaseta IZ u BiH El-Kalem, a u pripremi prijevoda je u─Źestvovalo 28 istra┼żiva─Źa, prire─Ĺiva─Źa i prevodilaca.

Prema rije─Źima muftije Piti─ça, to su istovremeno i tekstovi koji nastavljaju i bosansku tradiciju islama.

– Svako poglavlje tretira┬á teme koje se mogu razumijevati i primijeniti u svakodnevnici vjerni─Źkog ┼żivota – kazao je muftija Piti─ç.

Dr. Erba┼í je istakao da promocija, uz druge danas realizovane sadr┼żaje, svjedo─Źi saradnji izme─Ĺu dva naroda.

– Ovo su na─Źini na koje zajedni─Źki sa na┼íim doma─çinima iz Islamske zajednice obilje┼żavamo mevlud. Uz hutbu u Gazi Husrev-begovoj d┼żamiji i otvorenje izlo┼żbe o islamskoj umjetnosti, ova promocija ─çe doprinijeti ja─Źanju na┼íe odli─Źne saradnje. Mi smo dva naroda ─Źija saradnja ima kontinuitet, a dana┼ínje aktivnosti joj dodatno doprinose – rekao je dr. Erba┼í.

Promociji su, pored profesora i studenata Fakulteta islamskih nauka, prisustvovali predstavnici Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini, muftije i predstavnici organizacionih jedinica Islamske zajednice.

Planirano je da dr. Erba┼í u Bosni i Hercegovini boravi do 8. oktobra, a ve─Źeras ─çe prisustvovati i mevludu u sarajevskoj Istiklal d┼żamiji.

(preporod.info)

 

{"arrow":"true","pagination":"true","speed":"300","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","loop":"true","start_nivo":"1","effect_nivo":"sliceDown","pauseon_over_nivo":"true","random_start_nivo":"false"}