Select Page

 

Delegacija Vojnog muftijstva u kojoj su uz mutiju Hadis-ef. Pašalića bili glavni imam Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Nesib-ef. Hadžić, savjetnik vojnog muftije Muhamed-ef. Okić, brigadni imami Elvedin-ef. Hokulić i Sabid-ef. Jusić, te bataljonski imami Adnan-ef. Kovačević, Halid-ef. Fočo i Ammar-ef. Cikotić, danas je posjetila novoizabranog dekana Fakulteta islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Mustafu Hasanija.

Na samom početku, muftija Pašalić je uputio prijateljske čestitke dekanu Hasaniju, iskazavši želje za uspješanim radom i saradnjom u predstojećem periodu, a potom je predstavio saradnike koji su najvećim dijelom alumniji FIN-a. Govoreći o studijskim programima na FIN-u, muftija Pašalić se posebno osvrnuo na program studija „Međureligijski studij i izgradnja mira“, koji trenutno pohađaju dvojica perspektivnih bataljonskih imama i alumnija ovoga fakulteta, Adnan-ef. Kovačević i Halid-ef. Fočo.

„Značaj ovoga studija kojeg trenutno pohađaju dvojica naših imama, u perspektivi će se ponajviše ogledati u njihovom međunarodnom angažmanu i predstavljanju kako Vjerske službe Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, tako i FIN-a i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u cjelini“ – istakao je Pašalić.

Govoreći o Vojnom muftijstvu kao dijelu Vjerske službe u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, odnosno njegovim svakodnevnim aktivnostima koje, kroz pružanje podrške vjerskom životu muslimana, doprinose cjelokupnom odbrambenom sistemu Bosne i Hercegovine, muftija Pašalić se, podijelivši nekoliko vlastitih iskustava, posebno osvrnuo i na međunarodni aspekt misije Vojnog muftijstva. „Ono po čemu se ističe Vojno muftijstvo u odnosu na druge vjerske, odnosno imamske službe diljem svijeta jesu institucije. „Za razliku od većine imamskih službi s kojima usko sarađujemo, Vojno muftijstvo od svoga osnivanja, kao dio odbrambenog sistema Bosne i Hercegovine, djeluje i u okvirima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a čvrst oslonac, uz nju i njene obrazovne institucije koje djeluju, pronalazi i na Fakultetu islamskih nauka UNSA.“ – naglasio je Pašalić.

Savjetnik vojnog muftije mr. Muhamed-ef. Okić, u tom kontekstu je naglasio da je pojavljivanje Vojnog muftijstva na međunarodnim događajima, počevši od prve „Međunarodne konferencije šefova vjerskih službi u oružanim snagama“ na kojoj je Vojno muftijstvo po prvi put učestvovalo početkom 2000-ih i predstavilo imamsku službu u oružanim snagama, zasigurno otvorilo vrata i drugim muslimanima diljem svijeta da uzmu učešće u ovim događajima, ali i da počnu raditi na uspostavi imamske službe u odbrambenim sistemima svojih zemalja.

 

U svome obraćanju gostima, dekan prof. dr. Hasani je iskazao zahvalnost na posjeti, kao i radost zbog činjenice da je program „Međureligijski studij i izgradnja mira“ prepoznat na ovakav način. Naveo je, također, da je riječ o petoj generaciji ovog studijskog programa, koja je tim više specifična jer se u njoj nalaze i vojni imami Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Naglasio je da je potrebno razvijati saradnju koja se može ogledati i u nastavnom procesu, jer nastavni planovi i programi na FIN-u obuhvataju predmete koji su usko vezani za imamsku službu u oružanim snagama.

Sastanak je završen uz obostrane želje za uspjehom u daljnjem radu, kao i realizacijom ranije spomenutih vidova saradnje.