Select Page

 

Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 28. 10. 2022. godine obilježen je Nacionalni dana svjesnosti o bibliotekama.

Tema manifestacije bila je Ljubav prema knjigama nasuprot libricida imajući na umu da se ove godine navršila tridesetogodišnjica od spaljivanja Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine kao i biblioteke Orijentalnog instituta. Nakon uvodnog obraćanja voditeljice biblioteke dr. sc. Fatime Žutić, emitovani su isječci iz dokumentarno-igranog filma The Love of books: Brave Librarians of Sarajevo čiji autor je televizijska postaja Al Jazeera Balkans. Prisutni su se potom prisjetili kako je u agresiji na BiH 1992.-1995. sačuvana biblioteka Fakulteta islamskih nauka.

Drugi segment manifestacije bio je razgovor, prvi u serijalu Fakulteta „Petkom o knjizi“, u kome su predstavljena tri posthumno objavljena naslova prof. Samira Beglerovića, od kojih je dva napisao u koautorstvu s prof. Adnanom Siljadžićem: Akaidsko učenje Imama Ibn Hanbela, Akaidsko učenje Ebu Hanife, Geneza i Razvoj moderne evropske ezoterijske tradicije.

Treći segment bio je bibliotečki sajam na kome je bila upriličena izložba referentne literature koju posjeduje Biblioteka. Ovom izložbom htjelo se skrenuti pažnju studentima na izuzetno vrijednu referentnu zbirku Biblioteke: enciklopedije, leksikone, rječnike, bibliografije, kataloge, priručnike i sl., koja čini osnovu za istraživačke radove. Osim toga, bibliotečki sajam uključio je i razmjenu studentske literature kao i poklon knjige studentima posjetiocima koje je obezbjedio Fakultet.