Select Page
Cijenjeni alumnisti,
neizmjerno sam zahvalan Allahu, dž.š., što mi je omogućio da vam se obratim u povodu pokretanja inicijative za utemeljenje Alumni asocijacije Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu.

SMISAO UTEMELJENJA ALUMNI ASOCIJACIJE

Dragi alumnisti,
nakon četrdeset i četiri godine djelovanja Fakultet je temeljna naučno-obrazovna ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i punopravni član Univerziteta u Sarajevu s jasnom prepoznatljivošću u jedinstvenom evropskom akademskom prostoru.
Tu našu poziciju želimo snažiti i razvijati i uz druge srodne ustanove biti centar visokog islamskog obrazovanja u Evropi. Da bismo napredovali ka tom cilju Fakultet nastoji godinama upošljavati najkompetentnije osoblje, na studij primati najbolje svršenike medresa i drugih srednjih škola, povećavati infrastrukturne kapacitete, a posebno značajnim smatramo jačanje stručnih i općih kompetencija naših alumnista i naše čvršće uvezivanje kroz Asocijaciju alumnista Fakulteta.
Želimo uspostaviti trajnu vezu između Fakulteta i njegovih alumnista, naših završenih studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa, obavještavati vas o našim razvojnim planovima i programima te potaknuti sve vas koji ste stekli diplomu na ovom fakultetu da aktivno učestvujete u svim tim procesima.
Ponosni smo na vas, naše alumniste, koji kompetentno i odgovorno živite i govorite o islamu, koji kao imami, hatibi, muallimi, nastavnici, nastavnice, profesori i profesorice vjeronauke, temeljnih islamskih nauka u medresama i na fakultetima te kao zaposlenici u drugim obrazovnim, kulturnim, socijalnim, humanitarnim i dr. ustanovama u domovini i izvan nje, širom svijeta, postižete zavidne rezultate.
Svjesni izazova vremena u kojem živimo, posebno stanja u kojem se naša domovina i narod nalaze, a, s druge strane, potencijala kojeg kao alumnisti Fakulteta islamskih nauka, sva tri ciklusa i svih studijskih programa, imamo, smatramo našom odgovornošću da se snažnije organiziramo i jače uvežemo kako bismo imali artikulirane stavove o značajnim pitanjima koja tište muslimane i muslimanke na Balkanu i izvan njega i djelovati u tom pravcu.
Kao muslimani svjesni smo da autentičnom duhovnošću i neiskvarenom moralnošću ispunjavamo prostor i vrijeme u kojem živimo i da ih oplemenjujemo, oslobađajući ono najljepše što nosimo u sebi, a čime nas je naš Gospodar obdario. Ne smijemo se povlačiti iz životne stvarnosti, jer ako mi tu stvarnost ne budemo uređivali prema zahtjevima Božije Riječi, uređivat će je drugi, bez dovoljnog znanja, duhovnosti i moralnosti što može imati tragične posljedice za sve nas.

CILJEVI ASOCIJACIJE

Osim već navedenih cilj utemeljenja asocijacije je uspostava i održavanje čvrste veze između Fakulteta i završenih studenata i studentica kao i poticanje saradnje između Fakulteta i organa, kolektiva i organizacija u kojima su naši alumnisti zaposleni.
Kvalitetna komunikacija sa završenim studentima jedan je od važnih zadataka i to ne samo u vezi s vašim željama i potrebama (za daljnjim studiranjem ili pronalaskom posla), već i u vezi s vašim promišljanjima o ishodima učenja i kompetencijama koje ste stekli na studiju.
Završeni studenti trebaju utjecati na osmišljavanje strategije razvoja Fakulteta, utjecati na profiliranje novih nastavnih planova i programa i pomagati u promociji Fakulteta.
Također je vrlo važna saradnja između Fakulteta i organa, organizacija i kolektiva unutar i izvan Islamske zajednice u kojima rade naši alumnisti u smislu skretanja pažnje potencijalnim poslodavcima na zapošljavanje završenih studenata i studentica Fakulteta.
Posebno su nam važni sljedeći ciljevi:
• razvijanje cjeloživotnog učenja za alumniste svih studijskih programa;
• formiranje fonda za stipendiranje najuspješnijih studenata;
• povezivanje završenih studenata svih generacija kroz druženja, djelovanje sekcija i razmjenu iskustava;
• razmjena stručnih i općih znanja između članova asocijacije;
• promocija i unapređenje djelatnosti Fakulteta;
• obilježavanje godišnjica i jubilarnih datuma;
• saradnja sa srodnim alumni udruženjima.

KAKO POSTATI ČLAN ALUMNI ASOCIJACIJE?

ALUMNI ASOCIJACIJA Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu je asocijacija završenih studenata sva tri ciklusa studija čiji se član postaje ispunjavanjem online pristupnice na: https://alumni.fin.unsa.ba/ kojom se vaši podaci upisuju u bazu podataka, a vi dobivate status člana i obavijest o upisu u članstvo putem e-maila.

KOJE POGODNOSTI IMAJU ČLANOVI ALUMNI ASOCIJACIJE?

Sve članove ALUMNI ASOCIJACIJE redovno ćemo, ako Bog da, izvještavati o našim aktivnostima i razvojnim planovima pomoću naše web stranice i na druge primjerene načine.
Fakultet će svojim završenim studentima kroz cjeloživotno obrazovanje pružati stručnu, naučnu i drugu vrstu pomoći kroz različite projekte i kurseve, dostupnost stručnoj literaturi i sl.
Članovi ALUMNI ASOCIJACIJE imaju mogućnost koristiti se različitim kursevima koji se organiziraju na Fakultetu uz povlašten status.
Sve važne obavijesti i događaje vezane za Fakultet, kao i edukacijske programe objavljivat ćemo na internet stranici Fakulteta te slati na e-mail adrese koje ste nam dostavili prilikom registracije i na taj način dodatno povezivati članove asocijacije.

INFORMACIJE ZA KONTAKT
Alumni asocijaciju će u narednom periodu, ako Bog da, voditi doc. dr. hfz. Kenan Musić, a kontaktirati nas možete putem elektronske pošte: alumni@fin.unsa.ba.
Očekujemo vaše prijavljivanje, promoviranje asocijacije među kolegama i kolegicama i puni angažman na planu našeg snažnijeg povezivanja i jačanja na putu dobra.

Sarajevo, 12. 1. 2022. Dekan:
Prof. dr. Zuhdija Hasanović, s. r.