Select Page

Na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu je, 18. marta 2019. godine, uspješno odbranjen magistarski rad pod naslovom „Ideje evolucionizma u osnovnom obrazovanju Kantona Sarajevo: analiza udžbenika kao agensa (ne)religijske socijalizacije“ kandidata Nedima Avdibegovića. Magistarski rad je odbranjen pred Komisijom u sastavu: doc. dr Dina Sijamhodžić-Nadarević, predsjednik Komisije, prof. dr Haris Cerić, član Komisije i prof. Dr hafiz Aid Smajić, mentor i član Komisije.

Nedim Avdibegović rođen je u Sarajevu od oca Zijada i majke Melihe. Osnovno obrazovanje završio je u Ilijašu 2002. godine, gdje je pohađao Osnovnu školu ˝Hašim Spahić˝. Po završetku osnovnog obrazovanja upisuje gimnaziju u ˝Mješovitoj Srednjoj Školi˝ u Ilijašu, koju završava 2006. godine. Iste godine upisuje Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, odsjek Religijske pedagogije. Godine 2010. stječe zvanje profesora religijske pedagogije. Postdiplomski studij pod nazivom ˝Savremene islamske studije˝ upisuje na istom fakultetu 2012. godine.

Pored angažmana kao vjeroučitelj u mektebskoj nastavi, tokom studija Nedim je bio i predsjednik skupštine Omladinske organizacije „Berat“ u Ilijašu, te aktivni član Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Nedim Avdibegović  je radio kao imam u bošnjačkoj dijaspori u džematu Odense u Danskoj, te u džematu Atlanta u Sjedinjenim Američkim Državama. Kao vjeroučitelj radio je u Osnovnoj školi ˝Hašim Spahić˝ u Ilijašu, gdje je trenutno u radnom odnosu u Osnovnoj školi ˝Stari Ilijaš˝.

Naučni rad pod naslovom „Zašto muslimani ne drže pse kao kućne ljubimce“ objavio je u Glasniku, br. 3-4, mart-april 2015. godine.

Nedim je oženjen i otac je dvoje djece.