Select Page

Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu danas je održana svečana dodjela diploma magistrantima i diplomantima Fakulteta islamskih nauka za akademsku 2020/2021. godinu.

Diplomantima i magistrantima se ovom prilikom obratio zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice dr. Enes Ljevaković.

– Danas u vaše ruke ne uručujemo samo diplome i priznanja, već i jedan veliki emanet; emanet čuvanja i afirmiranja Božije vjere na ovim prostorima! S preuzimanjem diplome i priznanja, preuzima se i taj emanet, pa neka to bude s Božijim imenom i s dovom dragom Bogu. Nadamo se da ćete opravdati ukazano povjerenje, osvjetlati svoj i obraz vaših profesora i biti radost svojim porodicama, Zajednici i domovini – naglasio je zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes Ljevaković.

Dekan Fakulteta islamskih nauka prof. dr. Zuhdija Hasanović naveo je kako ove godine imaju 63 diplomanta i 20 magistranata.

– Na oba ciklusa imamo svršenike s tri studijska programa. Posebno nam je drago da ove godine imamo osam dobitnika posebnih priznanja Univerziteta u Sarajevu, pet dobitnika Zlatne, a tri dobitnika Srebrene značke. Ove godine najbolji student je Edin Čolaković, s prosjekom ocjena 9,7 – naveo je dekan Hasanović.

Zejd Svraka jedan je od dobitnika Srebrene značke Univerziteta u Sarajevu.

– Kada govorimo o putu do ovog uspjeha, važno je naglasiti da je tu potrebno da se spoje dvije stvari: ljubav prema onome što učimo i trud. Današnja svečanost je i jedno priznanje za nas, ponos, ali i dodatni motiv za dalji trud, rad i napredak – rekao je on.

Fuad Smajić je jedan od svršenika drugog ciklusa studija, a svoj magistarski je pisao o temiiz oblasti religijske pedagogije.

– Naravno, osjećam zadovoljstvo, jer sam došao do konca puta kojeg sam imao kao cilj – istaknuo je Smajić.

Enver Gondžić je prvi magistrant na smjeru Imamet.

– Čini mi veliko zadovoljstvo što sam prvi magistar na ovom smjeru. Mi imami, muallimi, treba stalno da stječemo nova znanja i širimo vidike.

Dženan Mušanović je magistrirao na engleskom jeziku. Kako je kazao, odabrao je master Islam u Evropi jer smatra kako je potrebno danas sebe ugrađivati u zapadnoevropski kontekst.

– Smatrao samda bi bilo vrijedno sebe obogatiti na taj način što sam magistrirao na engleskom jeziku, jer svaki jezik je novi univerzum. Vjerujem da ću u budućnosti još više vidjeti dobre posljedice ovog svog izbora – rekao je.

(Preporod.info)