Select Page

 

Od strane Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu već nekoliko godina organizuje se Orijentacioni program za studente prve godine. Cilj je olakšati im prve korake u studiranju i upoznati ih sa institucijama Islamske zajednice, institucijama od historijskog i kulturnog značaja za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Ove godine, Orijentacioni program održan je 25. i 26. septembra, a novi studenti imali su priliku posjetiti krovne institucije Islamske zajednice: Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Muftijstvo sarajevsko i Medžlis Islamske zajednice Sarajevo.
Studenti su posjetili novootvorene objekte ovih institucija, novu zgradu Rijaseta i Muftijstva, te Centar za mlade Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Naravno, očuvanje kulture sjećanja je od velike važnosti. Studenti su stekli uvid u život i djelo rahmetli predsjednika Izetbegovića posjetom Muzeju “Alija Izetbegović” i učeći fatihu odali su počast njemu i svim šehidima na šehidskom mezarju Kovači.

Sarajevo je poznato i kao Olimpijski grad pa smo se nakratko vratili u prošlost, tačnije u 1984. godinu, kroz posjetu ovoj instituciji.

U organizaciji Orijentacionog programa za studente prve godine, sa studentima su bili viši asistenti, Muhamed Fazlović i Mirzeta Brkić i predstavnici Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, Esma Klisura i Lejla Džihan.

Želimo studentima mnogo uspjeha na njihovom akademskom putu i nadamo se da je ovaj Program poslužio kao poticaj i inspiracija za odličan početak.