Select Page

 

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu otvoren je dvodnevni Međunarodni simpozij „Naučna misao imama El-Maturidija (853-944)“.

Simpozij organiziraju fakulteti islamskih nauka univerziteta u Sarajevu i Ankari, Fakultet islamskih nauka Univerziteta Fatih Sultan Mehmet Vakıf u Istanbulu, Udruženje Ilmijje Islamske zajednice (IZ) u BiH i Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu.

Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović je u svom pozdravnom obraćanju istakao da “cilj simpozija nije da odbrani ili ospori imama El-Maturidija nego da sagleda naš odnos prema njegovom učenju i našoj tradiciji.”

“Maturidijski akaid je ustavna kategorija u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini i naša je obaveza brinuti i afirmisati ovaj nauk, kao što istu obavezu imamo i prema hanefijskom mezhebu, a znamo da su se maturidije nekada i nazivali ashabu Ebu Hanife. To su naši korijeni i na njima počiva naša ukupna islamska misao i naša Zajednica.”- poručio je, između ostalog reisu-l-ulema.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc je rekao da su ovakvi veliki skupovi prilika da razgovaramo o vrijednostima koje će nas čeličiti kako bi mogli odgovoriti raznim izazovima.

“Islamofobija je jedan od tih izazova a možemo mu se oduprijeti samo zajedništvom. Sve dok u BiH postoji mir i stabilnost, i u Turskoj će vladati mir jer smo povezani zajedničkim okolnostima” – poručio je ambasador Koc.

Direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ prof. dr. Dževad Hodžić je naveo da je Maturidijeva misao važna za svjetsku intelektualnu povijest te posebno važna za muslimane na Balkanu i za IZ u BiH i sa stanovišta institucionalnog predstavljanja i tumačenja islamskog učenja kao jednog srednjeg, otvorenog i tolerantnog puta u našem savremenom duhovno-povijesnom i kulturnom kontekstu.

Podsjetio je i da Maturidijska škola mišljenja ima konstitutivno značenje za naše školske i obrazovne kurikulume i za Ustav IZ.

“Maturidijeva misao može i treba predstavljati vitalno duhovno uprište i u našem traganju za intelektualnim i konceptualnim odgovorima na pitanja koja se postavljaju pred nas, danas i ovdje. Ovaj simpozij posvećen imamu Maturidiju trebao bi u multidisciplinarnom, kritičkom i dijaloškom sučeljavanju s njegovom misli ići dalje od pukog znanja kao antikvarnog poznavanja samog Maturidijevog djela” – smatra dr. Hodžić.

Simpozij će, između ostalog, obrađivati teme kao što je „Veza između maturidijske škole u akaidu i osmansko-turske kulturne zone islama“, „Akaid imama Maturidija“, „Odnos imama el-Maturidija prema akaidskim učenjima imama Ebu Hanife i imama el-Eš'arija“, „Selefijska kritika maturidijske tradicije kelama“, „Maturidije i interpretativna tradicija na polju akaida kod Bošnjaka“, „Maturidijski akaid i vjerovanje kod Bošnjaka“ i „Značaj el-Maturdijeve metodologije u kontekstu savremene akaidske, fikhske i tefsirske misli“.

Ciljevi Simpozija su istaknuti nastanak, značaj i kompleksnost teorije ehl-i Sunneta ve l-džema'ata preko ukupnog djela imama el-Maturidija, izraziti aktualnost i značaj ehl-i Sunneta ve l-džema'ata danas, naglasiti čvrstu vezu vezu između imama Ebu Hanife i imama el-Maturidija, iskazati važnost veze turskih i balkanskih muslimana sa hanefijsko-maturidijskom tradicijom, te izraziti značaj akaidsko-filozofskih i drugih nauka prema imamu el-Maturidiju u savremenom svijetu.

Na Simpoziju koji je počeo u 9.00 sati, prisustvuju dekan FIN-a prof. dr. Zuhdija Hasanović, koordinator TIKA-e za BiH Omer Faruk Alimci, bivši reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, predsjednik Udruženja ilmijje Nesib ef. Hadžić i glavni imam Medžlisa IZ dr. hfz. Sarajevo Kenan Musić, te muftije i direktori institucija i uprava Rijaseta IZ.