Select Page

U petak, 13. septembra 2019. godine uposlenici Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu posjetili su vakufsko imanje u Opličićima, Čapljina.

U džamiji Opličići prije džume namaza proučena je hatma dova vakifu h. Nazifu Hadžiomeroviću (u. 2009). Džumu namaz je predvodio dekan Fakulteta, prof. dr. Zuhdija Hasanović, naglasivši u hutbi koju je održao da se vjernici moraju oduprijeti negativnim i lošim vijestima na kojima je fokus u našem društvu, a koje stvaraju osjećaj straha, nesigurnosti i bezvoljnosti. Vjernici se trebaju okrenuti svom okruženju i poljima na koja svojim radom i trudom mogu djelovati i činiti ih boljim. Vrijedan narod Opličića, kao i vakif Nazif Hadžiomerović su primjeri te paradigme.

Nakon džume namaza, u pratnji Dževada Šejtanića i Halila Turajlića, posjećen je mezar vakifa, a potom su zakupci Dževad i Hasan Šejtanić upoznali dekana i uposlenike sa stanjem vakufa i životom muslimana na području Opličića.

Nazif (Mustafa) Hadžiomerović, po zanimanju poljoprivrednik, usmenim testamentom pred svjedocima uvakufio je zemljište, vinograd, pašnjak i kuću ukupne površine 34.304 m2, a prihod od vakufa namijenio je za finansiranje unapređenja rada Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Zauzvrat se svake godine prouči hatma pred dušu vakifa i njegovog oca, djeda, majke i supruge u džamiji u Opličićima.