Select Page
Sedmo predavanje u okviru tribine “Islamske teme” u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo 4. februara 2022. godine održao je doc. dr. Senad Ćeman profesor na Fakultetu islamskih nauka.

Podsjećamo, program tribina “Islamske teme” će se prema planu rada MIZ Sarajevo realizirati na sedmičnom nivou do mjeseca ramazana.

Naglašavajući važnost razumijevanja vremena i prostora, dr. Ćeman je kazao kako je pitanja određenog vremena i odgovore na njih treba posmatrati sa određene distance, to jeste razumijevati ih u njihovom kontekstu.

– Nema generacije muslimana koja je prošla bez iskušenja svog vremena, zbog toga je važno da čitamo, povezujemo i razumijevamo stvari – poručio je dr. Ćeman.

Istakao je kako nerazumijevanje konteksta može dovesti do pogreške shvatanja svakog pitanja vjerskog karaktera kao akaidskog. Takvim shvatanjem se isključivo jedan stav o određenom pitanju percipira kao vjernički, a svi drugačiji stavovi ukazuju na nevjerovanje.Naveo je kako bi osnovna poruka trebala biti da se nećemo više vraćati na već riješena pitanja.

– Kad je jednom riješeno određeno pitanje, onda je kontraproduktivno vraćati mu se. Ukoliko ga neko radi sebe želi bolje shvatiti, treba pročitati sve rasprave napisane po tom pitanju, te potruditi se i razumjeti kontekst – rekao je dr. Ćeman.

Naglasio je kako je jedna od odrednica šerijata njegova adaptibilnost na sve prilike u kojima se ljudi nalaze. To znači nema pitanja na koje šerijat nema odgovor, a džematlije imaju pravo pitati ono što ih zanima. Možda pravnici jednog vremena neće odmah biti kadri odgovoriti, ali će shodno izvorima tražiti odgovor.

– Sve što radimo u životu pripada jednoj od pet kategorija ahkamu šerijje; naređeno, pohvalno, neutralno, pokuđeno ili zabranjeno – zaključio je doc. dr. Senad Ćeman.

(Nedim Gondžić/medzlis-sarajevo.ba)