Select Page

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu večeras je prije teravih-namaza predavanje održao prof.dr. Zuhdija Hasanović, dekan Fakulteta islamskih nauka (FIN) u Sarajevu.

Profesor Hasanović je podsjetio da je mjesec ramazan ne samo prilika za lijepe, tanane, fine osjećaje i lijepu atmosferu koja nas obuhvata na svakom koraku, nego je najbolja prilika da u životu napravimo iskorake koje često planiramo, ali ih stalno odgađamo za neki poseban trenutak.

– Ove trenutke u kojim se nalazimo trebamo iskoristiti za ozbiljno propitivanje našeg načina života i stanja u kojem se nalazimo. Vjernik musliman ne bježi od problema, on hrabro ide njima u susret i uz Božiju pomoć, nastoji te probleme što kvalitetnije riješiti – kazao je dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, ukazavši na pojam odgovornosti o kojem svaki vjernik u ovim blagoslovljenim trenucima treba da razmišlja.

U nastavku je kazao da trebamo gledati kako da kao pojedinci pokušamo doprinijet da se stanje popravi, dok svakodnevno slušamo jako puno loših informacija i vijesti o krizi koja vlada  u našem društvu.

– Nažalost, danas kad pogledamo društvo, nema niti jedne sfere sa kojom bi mogli biti potpuno zadovoljni i vrlo često kada govorimo o tim problemima unutar kolektiva, organizacije ili zajednice, ističe se nekoliko problema, među kojima su glavni sebičnost, egoizam i nepravda – poručio je Hasanović.

Naglasio je da se svi trebamo podsjetiti na to kako je poslanik Muhammed a.s. odgajao svoje ashabe i da u tome imamo najbolji primjer.

– Muhammed a.s. je bio kompletna ličnost, on nije nama samo uzor na koji način trebamo obavljati namaz, davati zekat i obaviti hadž, nego je uzor kako jedna osoba treba živjeti da bi uspjela u životu.  Muhammed a.s. uspio je kao niko drugi u povijeti čovječanstva, da za 23 godine ljude koji su bili na izuzetno niskom nivou morala, kulture, duha, obrazovanja promijeni u generaciju koja je uzorna i koje se mi i dan danas sjećamo na najbolji mogući način, uzornu generaciju koja predstavlja paradigmu ponašanja organizacije jedne zajednice i društva – kazao je Hasanović.

Na kraju je podsjetio da je najznačajniji dan jedne osobe kada upravo ta osoba preuzme odgovornost za svoje odluke, jer tada postaje zrela, svjesna vrijednosti koje nosi i stanja u kojem se nalazi.

(Preporod.info)