Select Page

Predsjednik Mešihata Islsmske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud-ef. Dudić sa svojim saradnicima, dekanom Fakulteta za islamske studije (FIS) u Novom Pazaru dr. Almirom Pramenkovićem i profesorom hadisa dr. Hajrudinom Balićem, danas je posjetio novoizabranog dekana Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu (FIN) prof. dr. Mustafu Hasanija.

Uz novoizabranog dekana, prof. dr. Hasanija, delegaciju su primili bivši dekan, prof. dr. Zuhdija Hasanović, rukovodilac Katedre za Fikh doc. dr. Senad Ćeman i prodekan za finansije prof. dr. Kenan Musić.

Uputivši čestitku novoizabranom dekanu u svoje i u ime Fakulteta za islamske studije, mufija Dudić se osvrnuo na značaj Fakulteta islamskih nauka UNSA, ističući njegovu historijsku ulogu u procesu nastanka i razvoja islamskih obrazovnih institucija na području Jugoistočne Evrope.

Također, muftija Dudić se tokom svoga obraćanja osvrnuo i na dosadašnju saradnju među ovim dvjema obrazovnim institucijama, iznoseći svoja lična iskustva i prijedloge za njeno unapređenje, koje bi se ponajprije trebalo ogledati u intenziviranju programa razmjene kako studenata, tako i nastavnog osoblja ovih dvaju fakulteta.

Govoreći o problemima s kojima su se na području Mešihata IZ-e u Srbiji suočavali tokom izgradnje i akreditacije odgojno-obrazovnih institucija kao što su FIS, medresa, predškolske ustanove i internati, čije usluge trenutno koristi oko 1500 djece različite dobi, od predškolskog do univerzitetskog nivoa, mufija Dudić je istakao da i dan-danas postoje određeni administrativni problemi, kao i različiti pokušaji degradiranja tih obrazovnih institucija koje, kako je naveo, uspješno nadilaze zajedničkom ustajnošću u dobru.

Usljed tendencije rasta broja korisnika usluga ovih odgojno-obrazovnih institucija, trenutno se radi na proširenju njihovih kapaciteta – istakao je muftija Dudić.

Po završetku muftijinog obraćanja, dekan FIN-a prof. dr. Hasani se zahvalio delegaciji na ovoj posjeti i podržao inicijativu o razvijanju saradnje s Fakultetom za islamske studije u Novom Pazaru. Prof. dr. Zuhdija Hasanović se osvrnuo na dosadašnju saradnju između ovih obrazovnih institucija. Naglasio je da u procesu razvijanja saradnje mora postojati otvorenost, te da pozitivna iskustva kojima je svjedočio kao dekan FIN-a u prethodna dva mandata zasigurno mogu poslužiti kao pretpostavka za nove oblike saradnje u predstojećem periodu. Doc. dr. Senad Ćeman je podijelio svoja prošlogodišnja pozitivna iskustva i utiske iz monitoringa obrazovnih institucija Mešihata. Sastanak je završen uz obostrane želje za uspjehom u daljnjem radu, ali i uspostavom konkretnih vidova saradnje između Fakulteta islamskih nauka UNSA i Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru.