Select Page

Globalni samit žena (2023) održan je u Ebu Dabiju (Ujedinjeni Arapski Emirati) 21. i 22. februara 2023. godine na temu “Uloga žena liderica u izgradnji mira, društvenoj integraciji i poticanju prosperiteta”. Prof. dr. Dina Sijamhodžić-Nadarević (Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu) prisustvovala je Globalnom samitu žena na poziv organizatora.

Događaj  je održan pod pokroviteljstvom ekselencije Šejhe Fatime bint Mubarak, predsjednice Opće unije žena (General Women's Union), predsjednice Vrhovnog vijeća za majčinstvo i djetinjstvo (Supreme Council for Motherhood and Childhood) i predsjednice Fondacije za razvoj porodice (Family Development Foundation). Šejha Fatima bint Mubarak poznata kao „Majka nacije“ igra vodeću ulogu u potpori i osnaživanju žena, u skladu s naporima Ujedinjenih Arapskih Emirata da stvore pogodno okruženje za napredovanje žena.

U organizaciji ovog događaja učestvovalo je i  Svjetsko vijeće muslimanskih zajednica (World Muslim Communities Council /TWMCC). Dr. Ali Rashid Al Nuaimi, predsjedavajući TWMCC-a, objasnio je da ovaj samit dolazi u doba kada se vidi hitna potreba za globalnom platformom koja podržava dijalog, ujedinjuje napore i poglede i pronalazi rješenja za zajedničke izazove, kao što su rodni jaz, porodično nasilje, društvena i ekonomska marginalizacija, i pružanje daljnjih mogućnosti ženama da zauzimaju vodeće pozicije u društvu.

Globalni samit žena okupio je žene iz više od 100 zemalja istaknute na političkim, vjerskim, poslovnim, društvenim, kulturnim i naučnim poljima, a je što predstavljalo izuzetnu priliku za jačanje međunarodne suradnje među ženama.  Iz Bosne i Hercegovine Samitu je prisustvovala i doc. dr. Ehlimana Memišević (Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu).

 

Sarajevo, 27. 2. 2023.