Select Page

Prof. dr. Fikret Karčić preselio je danas na ahiret u 66. godini života. Njegov odlazak veliki je gubitak za članove njegove porodice, za Islamsku zajednicu Bosne i Hercegovine, Fakultet islamskih nauka i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu kao i za cjelokupnu akademsku javnost ovih prostora.

Kolektiv Fakulteta islamskih nauka izrazio je najdublje i najiskrenije saosjećanje članovima porodice i rodbini prof. dr. Fikreta Karčića, kolegama i studentima sa Pravnog fakulteta i Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, prijateljima iz Islamske zajednice Bosne i Hercegovine i cjelokupne bosanskohercegovačke javnosti.

Kako je poručio dekan Fakulteta Islamskih nauka prof. dr. Zuhdija Hasanović, Karčić je bio čovjek izvrsnosti.

Njegov zapis o liku i djelu profesora Karčića prenosimo u cijelosti:

Kada smo se ponadali da se pandemija virusa COVID-19 polahko završava sa svim svojim teškoćama i negativnostima koje smo mjesecima trpjeli i da je ovaj virus prestao biti uzročnik smrti koja je odnijela veliki broj života nama dragih osoba iznenadila nas je vijest da je prof. dr. Fikret Karčić preselio na ahiret.

Nikada nije bilo lahko, bez obzira koliko snažni vjernici bili, prihvatiti i izdržati kada nas napusti nama draga osoba, a posebno danas u Bosni i Hercegovini kada nesigurnost, nepravda i improvizacija dominiraju u svim sferama ljudskog djelovanja i kada su nam, kao nikada ranije, potrebni ljudi znanja, pravičnosti, principijelnosti i istrajnosti, a upravo takav je bio naš profesor Karčić.

Po prirodi tih i nenametljiv, nikada u životu ga nisam čuo da govori o sebi, a svojim djelovanjem na naučno-obrazovnim ustanovama u Bosni i Hercegovini i izvan nje, u Turskoj, Maleziji, Norveškoj, Americi, svojim naučnoistraživačkim radovima, zapaženim izlaganjima i aktivnim učestvovanjem na brojnim međunarodnim naučnim konferencijama, vrhunskim ekspertizama za brojna prestižna međunarodna tijela i organizacije, istrajnom borbom za pravdu i pravičnost, bez obzira na moć onih koji su mu se suprotstavljali, dostigao je razinu ličnosti o kojoj u najljepšem svjetlu, još za njegova života, planetarno govore njegova djela.

Kroz sve razine obrazovanja prednjačio je u odnosu na svoje vršnjake, a u svim aktivnostima koje je pokretao ili koje su mu povjeravane pravio je iskorake. Svojim znanjem i djelovanjem stekao je takav ugled i povjerenje kako u Islamskoj zajednici, tako i u akademskoj zajednici, da ako želite da neki projekt uspješno dovedete do kraja onda ga povjerite prof. dr. Fikretu Karčiću.

Cijenio je vrijeme i ljude. Malo je intelektualaca koji su tako jezgrovito govorili i pisali na način da nikada ne ostane nedorečen, a da opet ni jedna riječ ne bude viška. Kao studenti smo se oduševljavali s kojom lahkoćom predaje teme iz povijesti šerijatskog prava i kako ih čini tako zanimljivim. Uvijek je na vrijeme dolazio na predavanje i s posljednjim minutom završavao ga. Nikada nije pravio digresije koje su same sebi cilj ili da bi potrošio vrijeme.

Božija odredba da će svako ljudsko biće smrt okusiti je nepromjenjiva i, bez obzira kako nam teško bilo, prihvatamo je. Ali to bolno saznanje da nas je napustio prof. Karčić olakšava nam svijest da je iza sebe ostavio čestitu porodicu Hamida-hanumu i sinove Hamzu, Haruna i Hikmeta koji su, iako mladi, već prepoznatljivi po stručnosti i odgovornosti u poslovima kojima se bave i misiji koju nastavljaju iza svoga oca, kao i hiljade studenata koji su slušali svoga profesora i učili se izravno od njega principijelnosti i izvrsnosti po kojima je prof. dr. Fikret Karčić bio prepoznatljiv!

Neka Uzvišeni Allah obaspe Svojom milošću dragog prof. dr. Fikreta Karčića, njegovoj čestitoj porodici podari strpljivost i dostojanstveno držanje, a svima nama više svijesti o neophodnosti principijelnosti i izvrsnosti!

(Preporod.info)