Select Page

Fakultet islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu (UNSA) u posljednjih nekoliko godina iznjedrio je veliki broj studenata koji su ponijeli titulu najboljih, dobivši univerzitetsko priznanje “Zlatna značka”.

O onima koji su tokom studija imali prosjek deset (10) i FIN promovisali u najboljem svjetlu dekan ovog fakulteta prof.dr. Zuhdija Hasanović s ponosom priča za Preporod.info.

– Od kada je Fakultet postao član UNSA i time naši studenti stekli pravo da dobiju najviša priznanja za uspješno okončanje studija, “Zlatnu značku” su dobili studenti Muhamed Fazlović, Emina Ćeman, Fadilj Maljoki, Azra Hadžić, Amina Begić, Ahmed Čolić, Omer Sarajlić, Alma Memić, Bajram Dizdarević, Rabija Hodžić, Amina Mujela, Davud Efendić i Alma Kubura.  Drago nam je da su četvero njih, Muhamed Fazlović, Fadilj Maljoki, Azra Hadžić i Ahmed Čolić, već zaposlenici Fakulteta i žao nam je što ne možemo dobitnike “Zlatne značke” po automatizmu upošljavati na Fakultet. Ograničavaju nas, prije svega, stvarne potrebe i finansijske mogućnosti. Nastojimo da konstantno kreiramo bolje uvjete, razvijamo studijske programe i da pronalazimo i alternativne načine finansiranja kako bismo mogli zaposliti veći broj naših najboljih studenata – kaže dr. Hasanović.

Komentarisao je i pronalazak posla ostalih studenata nakon završenog studija na FIN-u.

– Može se reći da u odnosu na svršenike drugih fakulteta svršenici FIN-a se dobro snalaze na tržištu rada. Prije svega, pod tim mislim da, osim matičnih zanimanja za koje se obrazuju studenti Fakulteta, imam, hatib i muallim, vjeroučitelj i vjeroučiteljica, muderris i muderrisa, svršenici i svršenice Fakulteta vrše brojne poslove u vladinom i nevladinom sektoru u Bosni i Hercegovini i izvan nje što najbolje svjedoči o kvalitetu obrazovanja koje stiču. Bez obzira na nepovoljne prilike u kojima živimo, možemo reći da muškarci, svršenici Fakulteta, relativno brzo dolaze do posla. Uobičajeno je već godinama da više studenata još u toku studija nađe posao i da kao vanredni studenti okončavaju studiranje. U posljednje vrijeme čak imamo situaciju da se ponavljaju konkursi za imame, hatibe i muallime, što znači da ima slobodnih, nepopunjenih mjesta  – navodi Hasanović.

Međutim, konstatovao je da stanje nije takvo kada je riječ o djevojkama.

– Još uvijek je veliki problem zapošljavanje djevojaka. Iako se posljednjih godina Islamska zajednica sa svim svojim organima i ustanovama u značajnoj mjeri otvorila prema zapošljavanju žena i ima vrlo sposobnih i kreativnih djevojaka i žena u svim organima i ustanovama, ipak smatramo da je to nedovoljno, s obzirom na diplomirane studentice naših fakulteta koje nemaju stalni posao. Obaveza svih nas je da se uradi više kako bi se potencijali koje imaju naše studentice ugradili u razvoj i napredak naše zajednice i društva. Od poslova muallime i vaize u većim džematima, preko administrativnih poslova u medžlisima i muftijstvima, dušebrižničkih poslova u socijalnim, medicinskim, karitativnim i korektivnim ustanovama, do poslova nastavnica i odgajateljica u predškolskim i obrazovnim ustanovama Islamske zajednice. Širok je dijapazon poslova koje mogu raditi naše svršenice i radi boljitka svih nas taj prostor im treba staviti na raspolaganje  – kaže dr. Hasanović.

Dodaje i da se na ovom fakultetu nastavni proces organizira na tri ciklusa studija, dodiplomski, master i doktorski, kroz osam studijskih programa.

– Na prvom ciklusu je “Islamska teologija”, “Islamska vjeronauka i “Religijska pedagogija” i “Studijski program za imame, hatibe i muallime”. Na drugom ciklusu je master islamskih studija na bosanskom jeziku i master islamskih studija “Islam u Evropi” na engleskom jeziku, “Međureligijski studiji i izgradnja mira” i master imameta. Treći ciklus studija organiziran je kao jedinstveni trogodišnji doktorski studij u islamskim naukama. U svim statusima (redovni, redovni-samofinansirajući i vanredni) imamo ukupno 619 studenata i studentica – kaže dekan.

Osvrnuo se i na ovogodišnji upis studenata na FIN.

– Do sada je završen samo prvi upisni rok na prvi ciklus studija. Od ukupno 122 raspisana slobodna mjesta na tri studijska programa, primljeno je 86 kandidata koji ispunjavaju uvjete Konkursa, što podrazumijeva da su srednju školu završili s odličnim ili vrlodobrim uspjehom. Nažalost, bio je veoma veliki broj kandidata koji nisu ispunjavali uvjete Konkursa, najčešće zbog toga što im je prosjek ocjena bio niži od 3,50, te zbog toga nisu mogli biti primljeni. Bitno je naglasiti da u postojećoj situaciji smanjenog prirodnog priraštaja, odlaska mladih iz BiH, nedovoljnih finansijskih sredstava i svih drugih problema koji opterećuju mlade, upisanim brojem studenata smo izuzetno zadovoljni. Prije svega, jer se radi o uglavnom najboljim učenicima i učenicama medresa koji se odlučuju za studij na Fakultetu islamskih nauka – kaže dr. Hasanović.

Dotakao se i Studentskog doma koji je na raspolaganju onima koji upišu FIN.

– Izuzetno velika je bila potreba studenata za domom uzimajući u obzir mali broj slobodnih mjesta u kantonalnim studentskim domovima i neuvjetne ili preskupe stanove u privatnom smještaju. Zbog toga se od osnivanja Fakulteta radilo i na osiguravanju smještaja za studente. Hvala Allahu, dž.š., a potom i brojnim dobrim ljudima, prije svega Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske na čelu sa tadašnjim direktorom dr. Adnanom Ertemom, koji su, finansirali izgradnju i opremanje Studentskog doma ti problemi su riješeni i studentima je na raspolaganju dom najviših standarda – podsjetio je dr. Hasanović.

Pojasnio je da prema odluci Rijaseta Islamske zajednice Studentski dom radi u okviru Studentskog centra Islamske zajednice, kao zasebnog pravnog lica, tako da redovne aktivnosti zaposlenika nisu pod direktnim nadzorom Fakulteta islamskih nauka.

– Po saznanjima koja imamo, zaposlenici Studentskog centra, pod rukovodstvom sposobnog i aktivnog dr. Muamera Tinjaka, posvećeni su svome poslu i krajnje odgovorno ga izvršavaju. Brojne su aktivnosti i projekti u kojima su studenti angažirani s ciljem da unaprijede i jačaju svoje potencijale, a istovremeno da pozitivno djeluju na procese unutar Islamske zajednice i cijelog bh. društva – naglasio je dekan Hasanović.

(A.N./Preporod.info)