Select Page
Profesor Adnan Silajdžić: Reisul-ulema ne smije biti apolitičan

Profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu dr. Adnan Silajdžić ocijenio je za Preporod.info kako je reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović svojim stavovima pokazao veliku vjersku, moralnu i društvenu odgovornost.

– Po svojemu poslanju, reisul-ulema ne smije biti apolitičan, ne u smislu osvajanja ili učešća u političkoj vlasti, nego u smislu kritičkog prosuđivanja implikacija društvenih, političkih, socijalnih i kulturnih procesa na kvalitet života svih građana u našoj državi, a posebno vjernika i pripadnika Islamske zajednice na čijem čelu se trenutno nalazi – kazao je profesor Silajdžić.

Prema njegovom mišljenju, stavove reisul-uleme kao i kontroverzne reakcije vezane uz njih, moguće je sukusirati u dvije rečenice.

– Na jednostavan način upozorio je na moguće konsekvence vanjske međunarodne i unutrašnje bosanskohercegovačke politike. Ovdje mislim na vanjske i unutrašnje centre rasiziranih centara ideološke moći, na veoma složene procese u našoj regiji koja prolazi složenu izvana nametnutu formu tranzicije, a posebno na jalovost i nedostatnost, odnosno svu pogubnost bošnjačke državne i nacionalne politike za sudbinu i perspektivnost našeg društva i države – ocijenio je Silajdžić.

(Preporod.info)