Select Page

 

Dana 19. 04. 2024. je u Bosanskoj kući u Centru Skenderija, u okviru XXXV Internacionalnog sarajevskog sajma knjiga i učila održana promocija izdanja Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu „40 hadisa o snazi duhovnosti s komentarom“ autora prof. dr. Zuhdije Hasanovića.
“Zbirka hadisa o snazi duhovnosti s komentarom” je djelo koje sadrži četrdeset hadisa iz različitih oblasti. Hadis u arapskom jeziku znači vijest, saopćenje, novost, prenošenje i govor uopće. Međutim, u islamskoj teologiji riječ hadis kao stručni izraz ima posebno značenje i ukazuje na ono što je Poslanik Muhammed (s. a. v. s.) rekao, uradio ili vidio da neko nešto čini, pa svojom šutnjom to
odobrio. U hadis spadaju i one vijesti koje govore o Muhammedovim (s. a. v. s.) svojstvima i osobinama. U islamskoj pisanoj tradiciji je itekako poznata ova forma od četrdeset hadisa sa ili bez komentara i ona datira od najranijih perioda bavljenja hadisom i hadiskom znanošću. Brojni stručnjaci u hadiskoj znanosti u islamskoj prošlosti ostavili su značajna djela u kojima su, iz jedne ili više oblasti, izabrali četrdeset hadisa i time htjeli čuvati i očuvati pravorijek Poslanika Muhammeda (s. a. v. s.), ali i druge potaknuti na sakupljanje i valoriziranje jednog od temeljnih izvora islamskog prava.
Ova tradicija pisanja i sakupljanja četrdeset hadisa bila je poznata i u kasnijim periodima naše historije, pa je tako i autor „40 hadisa o snazi duhovnosti s komentarom“ želio iskoristiti svoje bogato znanje i iskustvo iz oblasti hadisa i hadiskih znanosti i čitateljstvu ponuditi ovo dragocjeno djelo.
Na kraju knjige i velikog broja tema koje su tretirane autor zaključuje da je sve bliže vrijeme kada će muslimani ponovno iskoračiti na tron svjetske civilizacije donoseći snažne duhovne vrijednosti, čisti i jaki moral, posebno poštenje i čestitost, iskrenost i pravednost te snažni intelektualni potencijal, kojeg su na najbolji mogući način generacijama demonstrirali, a koji će kroz angažirano i temeljito osmišljeno djelovanje, omogućiti napredak ljudske civilizacije.

(Univerzitet u Sarajevu)