Select Page

 

U organizaciji Fakulteta za islamske nauke iz Prištine, Centra za edukaciju i istraživanje Nahla i Centra za napredne studije iz Sarajeva, u saradnji s Međunarodnim institutom za islamsku misao (SAD) i Centrom za međukulturalno razumijevanje „Horizonti“ iz Podgorice, u Ulcinju je 4. i 5. maja 2024. godine održan regionalni seminar o temi “Muslimanke u obrazovnim i vjerskim institucijama – izazovi i mogućnosti”. Seminar je okupio profesorice, istraživačice i aktivistice, predstavnice vjerskih zajednica i nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine, s Kosova, iz Albanije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Crne Gore u cilju prezentiranja različitih izazova s kojima se susreću muslimanke u obrazovnim i vjerskim institucijama i centrima te mogućnosti za umrežavanje i razmjenu znanja i iskustava.

Glavne teme o kojima su razgovarale učesnice seminara bile su: Ženski aktivizam i osnaživanje Islamske zajednice: Priče o uspjehu; Žene u islamskim obrazovnim institucijama: Priče o uspjehu i naučene lekcije; Muslimanke, neformalno obrazovanje i civilno društvo: Najbolje prakse i naučene lekcije; Osnaživanje žena kroz saradnju: Ocrtavanje puta naprijed.

Učesnice su govorile i o statusu žena u različitim obrazovnim i vjerskim institucijama, preprekama i izazovima s kojima se suočavaju u ostvarivanju pozicija i zastupljenosti, a razmatrani su i doprinosi muslimanskih žena u formalnom i neformalnom obrazovanju, izazovi i mogućnosti za žene profesorice, akademske radnice i istraživačice, kao i mogućnosti promocije inkluzije i raznolikosti u nastavi i aktivnostima.

 

 

Neki od zaključaka nakon dvodnevnog rada u poticajnoj i inspirativnoj atmosferi:

  • Napredak u radu, doprinosu i učešću žena vidljiv je i mjerljiv i treba nastaviti raditi na njemu, kako bi  bio iskorišten potencijal žena, posebno kad su u pitanju pozicije od utjecaja.
  • Težimo ka tome da muškarci i žene rade i doprinose zajedno i vjerujemo u društvo izgrađeno na zajedničkoj, partnerskoj saradnji i doprinosu.
  • Ohrabruje činjenica da su muslimanke u regiji postale svjesne problema s kojima se susreće žena, da su uključene u njeno osnaživanje i aktivnije uključenje u društvo, da dijele njene brige i probleme i da su adresa kojoj se žene često obraćaju za pomoć.
  • Prostor civilnog društva i djelovanja i rada kroz nevladine organizacije pruža mogućnosti za kvalitetan doprinos u oblasti podrške i osnaživanja žena u cijelom regionu. Efektivan je i kvalitetan doprinos koji neke nevladine, vjerom motivirane organizacije daju u smislu podrške i osnaživanja žene. Primjetni su uspješni modeli kad su te organizacije potpuno neovisne kakva je CEI Nahla, ali i kada one djeluju u okviru vjerske zajednice kakav je uspješan primjer NVO Horizonti, Podgorica.
  • Učesnice će ostati umrežene i nastaviti propitivati modalitete da se susreti nastave na jednogodišnjoj ili dvogodišnjoj osnovi koja bi mogla polučiti i konkretne zajedničke inicijative, projekte, istraživanja i sl.

Prof. dr. Zehra Alispahić predstavljala je Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu predavanjem u sesiji pod naslovom: Žena u islamskim obrazovnim institucijama: Priče o uspjehu i naučene lekcije. Uz kratak historijski pregled rada Fakulteta i rezultate koje je postigao na regionalnom i međunarodnom nivou imajući u vidu mrežu alumnista širom svijeta, prezentirane su statistike ženske studentske populacije i alumnistica na tri ciklusa studija tokom 47. godina rada Fakulteta i dat je osvrt na prisustvo ženske populacije u nastavnom procesu Fakulteta islamskih nauka.