Select Page

Kroz sve ove godine vi ste velikom broju naših mladića i djevojaka otvarali nove i produbljivali postojeće uvide u islam, islamsku kulturu i vrijednosti, te im otvarali nove horizonte spoznaje, oblikovali njihovo intelektualno sazrijevanje – poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, na svečanosti u povodu obilježavanja 40 godina uspješnog rada na Fakultetu islamskih nauka akademika Rešida Hafizovića, akademika Enesa Karića i prof. dr. Adnana Silajdžića.

Reisu-l-ulema Kavazović je kazao kako ovi trenuci u svakome od nas bude posebno duboke emocije.

– Našim uvaženim profesorima koji su napunili 40 godina rada na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu želim, kao reisu-l-ulema, uputiti iskrene čestitke. Dan otvaranja Islamskog teološkog fakulteta u našoj zemlji za sve nas muslimane je bio veličanstven događaj, nesumnjivo historijski dan. Svi smo se tada osjećali važno, ushićeno i sretno. To je značilo i suštinski preokret u našem islamskom življenju na ovim prostorima. Vi, dragi naši profesori, bili ste prvi studenti tog fakulteta. Potom ste svojim radom, ponašanjem i odnosom prema islamu i islamskim vrijednostima stekli ugled i bili primljeni u nastavno osoblje fakulteta. Time vam je ukazana velika čast, ispostavilo se da je i fakultet bio počašćen time što ste upravo vi bili njegovi profesori – kazao je reisu-l-ulema.

Naglasio je kako je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ponosna na sve ono što su Hafizović, Karić i Silajdžić radili.

– Vi ste kroz sve ove godine velikom broju naših mladića i djevojaka otvarali nove i produbljivali postojeće uvide u islam, islamsku kulturu i vrijednosti, te otvarali im nove horizonte spoznaje, oblikovali njihovo intelektualno sazrijevanje. Istovremeno ste im svojim odnosom prema njima i zastupanjem onoga o čemu ste im govorili služili za primjer i pokazivali im put. Svojom pojavom, svojim nastupima i ukupnim djelovanjem čuvali ste dostojanstvo nauke, kulture govora i pisane riječi. Vaš doprinos na svim tim planovima je nemjerljiv. Hvala vam na tome. Vaše prisustvo u ovoj obrazovnoj ustanovi je, od samog početka vašeg uključivanja u nastavu, toj ustanovi podarilo visoku reputaciju, akademsku odgovornost i zahtijevalo poštovanje – naglasio je.

Reisu-l-ulema je istaknuo kako su profesori Islamsku zajednicu u zemlji i inostranstvu predstavljali na najljepši način i značajno doprinosili njenom ugledu, olakšavali joj rad te ugled naše zemlje pronosili širom svijeta.

– Vaša ostvarenja na naučnom planu su impresivna, rezultati obilni a učinci raznorodni. U vremenu bremenitom, opterećenom teškim iskušenjima, stojali ste kao branici i svjedočili istine Allahove vjere. Ponosni smo na vas i zahvalni Allahu što smo vas imali i što vas imamo. Dragi profesori, vaš odlazak u penziju ne znači i prestanak vaših aktivnosti u Islamskoj zajednici. Mi se nadamo da ćete nam nastaviti davati nove i svježe ideje, računamo na to. Vaše iskustvo, vaše znanje i ugled bit će nam dragocjeni – poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

(Preporod.info)