Select Page

 

U periodu od 26. septembra do 1. oktobra, grupa studenata Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu i Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, imali su priliku boraviti u Istanbulu i Bursi u okviru projekta „Zamisli, otkrij, uvakufi“, u organizaciji Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
Projekat „Zamisli, otkrij, uvakufi“ započet je 2022. godine, te su u okviru projekta već ranije priliku da budu gosti Generalne direkcije vakufa i bliže se upoznaju sa njenim vakufima imali studenti sa Kosova. Cilj projekta je da se studenti upoznaju sa vakufima i funkcioniranjem istih u Republici Turskoj, te da u budućnosti stečeno znanje aktivno primjene u matičnim zemljama.

 

U pratnji studenata bili su doc. dr. Senad Ćeman, profesor šerijatskog prava na Fakultetu islamskih nauka, i MA iur. Amela Trako-Mahmutović, sekretar Vakufske direkcije Islamske zajednice. Uoči polaska na put, u prostorijama Vakufske direkcije, direktor dr. hfz. Senaid Zajimović primio je učesnike projekta i uz kratku prezentaciju o saradnji dvije vakufske direkcije u realizaciji vakufskih projekata, zaželio učesnicima koristan boravak u Turskoj.
Tokom sedmodnevnog boravka, studenti su imali priliku posjetiti poznate džamije poput Sulejmanije, Ulu džamije, Plave džamije i Aja Sofije, iz jednog potpuno drugačijeg ugla. Također, studenti su, nakon kratkog obilaska skladišta namirnica i narodne kuhinje na Ejupu, izrazili želju da i sami, barem nakratko, učestvuju u pripremi, pakovanju i utovaranju obroka za tako veliki broj korisnika tog imareta. Prije odlaska, odlučili su dati i svoj doprinos uplatom jednog kurbana za potrebe imareta.

 

 

Studenti su posjetili komplekse poznatih univerziteta u Turskoj i to Vakufski Univerzitet Bezmialem, te Vakufski Univerzitet Sultan Mehmed Fatih, koji se nalazi pored džamije Aja Sofija.

Pored poznatih muzeja, imali su priliku posjetiti i nekoliko manje poznatih ateljea i konzervacijskih laboratorija. Muzej povijesti nauke i tehnologije u islamu je ostavio poseban utisak na studente. Posjetili su i konzervacijske laboratorije i imali unikatnu priliku vidjeti značajne stare rukopise, te ispratiti cijeli proces konzervacije jednog rukopisa – od trenutka njegovog pronalaska, sve do ponovnog ukoričenja i digitalizacije istog.

Posjeta gradu Bursi započela je obilaskom Ulu džamije, jedne od najstarijih velikih džamija na svijetu. Nakon ugodne šetnje mirnom Uzun čaršijom uputili su se prema Yeşil džamiji ili Zelenoj džamiji. Posebno ih je dojmila posjeta ateljeima starih zanata. U jednom ateljeu gledali su crtanje po gipsanim pločicama tradicionalnom metodom. Dio studenata uzeo je učešće u pomenutoj aktivnosti. U drugom ateljeu su bili počastvovani slušanjem jecaja naja. U trećem su se upoznali sa procesom prozivodnje svile, a u četvrtom se družili sa umjetnošću kaligrafije.

Na posljednjem danu programa, studentima se pridružio i obratio zamjenik generalnog direktora Generalne direkcije vakufa Republike Turske, g. Džem Aslanbaj, koji je govorio o značaju ovog projekta, te još jednom napomenuo važnost i jačinu saradnje koju Generalna direkcija vakufa ima sa Vakufskom direkcijom. Tom prilikom je svim učesnicima uručio certifikate i izrazio želju da se ovaj projekat nastavi.

Zahvaljujemo se Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske, Vakufskoj direkciji Islamske zajednice, našim fakultetima i brojnim drugim institucijama i osobama, koji su se pobrinuli da program bude izveden na najbolji način.

 

U nastavku možete pogledati galeriju fotografija.