Select Page

RESILIENCE se priključio partnerskom konzorciju Otvorenog oblaka društvenih i humanističkih nauka (SSHOC). SSHOC je  projekat koji finansira H2020 i koji radi na razvijanju područja društvenih i humanističkih nauka Evropskog oblaka za otvorenu nauku (EOSC). Projekat RESILIENCE gradi platformu visoke učinkovitosti koja obezbjeđuje alate koji se stalno razvijaju i veliku količinu podataka istraživačima u području religijskih studija i zainteresiran je da uči od SSHOC-a i da uspostavi konstruktivne i produktivne veze sa njegovim partnerima doprinoseći i svojim vlastitim specifikacijama.

Misija projekta RESILIENCE je da omogući i ubrza digitalni i fizički pristup materijalu vezanom za religiju. RESILIENCE je preuzeo posao koji je obavila prvobitna zajednica ReIReS i dalje razvio i unaprijedio koncept istraživačke infrastrukture te završio dizajn za održivu istraživačku infrastrukturu za sve religijske studije. Dizajn se pokazao kao usavršen i forum ESFRI ga je uspješno ocijenio dozvoljavajući projektu RESILIENCE da zauzme svoje mjesto u strateškoj istraživačkoj infrastrukturi za evropsko istraživačko područje.

Sinergije

Od novog partnerstva očekuje se da stvori sinergije za obje strane: RESILIENCE će doprinijeti svojim specifikacijama u vezi sa uslugama istraživačima koji rade na religijskim studijama, kao i svojim jedinstvenim fokusom i na  fizičke i digitalne aspekte religijskih studija uključujući njihov pokušaj da gradi mostove između njih. Zbog svog fokusa na religijske studije RESILIENCE je usklađen sa radom SSHOC-a i formira tematsku zajednicu „digitalnih religijskih studija”, koja ima mogućnost da se bavi specifičnim ciljevima drugih zainteresiranih grupa kojima se direktno ne bavi SSHOC. Više mogućnosti za saradnju predviđa se u budućnosti, npr. za formiranje tematskih zajednica za religijske studije u vezi sa upravljanjem podacima i programima obuke.

Projekat RESILIENCE, koji je počeo kasnije i kojim upravlja manji konzorcij, okoristit će se od iskustva SSHOC-a u izgradnji raznolike i održive istraživačke infrastrukture. Štaviše, ulazak u mrežu SSHOC-a će omogućiti projektu RESILIENCE da uspostavi konstruktivne i produktivne veze s njegovim partnerima, što je jako vrijedno za duže trajanje istraživačke infrastrukture.

Nadalje, postoji obostrana korist zbog aktivnosti vezanih za materijalnu nauku. Dok SSHOC dodaje informacije o materijalnoj nauci u opis podataka, RESILIENCE dolazi sa sofisticiranim panevropskim laboratorijem za knjišku baštinu koji čini invazivnu i neinvazivnu analizu fizičkog naslijeđa mogućom i digitalno transformira ne samo sadržaj materijala već i njegovog nosioca da bi obezbijedio nove istraživačke uvide.

Partnerstva

Budući da projekat RESILIENCE još uvijek nije pravni subjekt, partnerstvo je uspostavljeno preko konzorcijskih partnera FSCIRE (koordinator Italija) i InfAL (Njemačka). FSCIRE i InfAI su konzorcijski partneri projekta RESILIENCE, što popunjava prazninu u ERA-i i SSSHOC-u u religijskim studijama. 

FSCIRE i SSHOC su se već upoznali tokom vebinara u novembru 2020. godine kada je prof. dr. Alberto Melloni (direktor FSCIRE-a) prezentirao potrebe i izazove istraživačkih infrastruktura u religijskim studijima.

Prof. dr. Alberto Melloni: „FSCIRE u SSHOC unosi izazove polja religijskih studija: ne težimo samo pukoj digitalizaciji i smanjenju vremena istraživanja nego da ohrabrimo prelazak sa digitalnih na alate umjetne inteligencije koristeći podatke i izvore iz naše domene sa njihovim lingvističkim, materijalnim, kulturalnim, historijskim složenostima i dinamikom.

www.resilience-ri.eu

www.sshopencloud.eu