Select Page
Sarajevo: Održano VIII Savjetovanje za koordinatorice Odjela za brak i porodicu "Majčinstvo danas – izazovi, podrška i perspektiva"

U Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu od 23. do 24. septembra održano je VIII Savjetovanje za koordinatorice Odjela za brak i porodicu pod nazivom “Majčinstvo danas – izazovi, podrška i perspektiva” u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Savjetovanje je otvorio izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Direktor Malkić je rekao da su ova periodična savjetovanja veoma bitna radi razmjene i unaprjeđivanja iskustava.

-Nama je bitno da se koordinatorice okupe na jednom mjesto kako bi povremeno razmijenile iskustva, podsjetile se ono što su ranije naučile, pa i da nauče nešto novo, a sve kako bi poruku i svoje znanje prenijeli na nove generacije, na aktivistkinje i aktiviste s kojima sarađuju. Tema savjetovanja je majčinstvo, a prvenstveno želimo da podsjetimo na našu obavezu poštovanja i dobročinstva prema roditeljima, a posebno prema majci – istakao je hafiz Malkić.

Savjetovanje je okupilo 110 koordinatorica Odjela za brak i porodicu muftijstava i medžlisa iz Bosne i Hercegovine, domovinskih zemalja i krovnih organizacija Islamske zajednice iz dijaspore, a preko 50 koordinatorica program savjetovanja pratio je online putem.

Voditelj Odjela za brak i porodicu dr. Safija Malkić pohvalila je rad koordinatorica, ističući kako je zadovoljna ostvarenim rezultatima u proteklom periodu. Posebno je naglasila kako je tema majčinstva uvijek jednako aktuelna i važna, te kako se kao takva treba promatrati sa različitih aspekata.

– Ovu temu smo odabrali upravo zbog činjenice da je uvijek aktuelna, a mi u Odjelu za brak i porodicu kažemo da je svevremenska. Zbog toga smo je pokušali tretirati s više aspekata. Prije svega govorili smo o majčinstvu u islamu, u judaizmu i u kršćanstvu, u prvom dijelu savjetovanja. U drugom dijelu savjetovanja govorili smo o majčinstvu s medicinskog aspekta, psihološkog i pedagoškog aspekta. Govorili smo o majčinstvu i vezi s profesijom, odnosno, kako uskladiti majčinstvo s profesijama kojim se većina društveno aktivnih žena bavi – kaže voditeljica Malkić.

Predavači su bili eminentni stručnjaci iz različitih naučnih oblasti: doc. dr. Senad Ćeman, Igor Kožemjakin, doc. dr. Hrvoje Kalem, prim. dr. med. sc. Sanela Halilović-Šuškić, prof. dr. Sabina Silajdžić i doc. dr. Vildana Aziraj-Smajić.

U okviru kulturno-obrazovnog programa Savjetovanja učesnice su imale priliku posjetitiJU Muzej “Alije Izetbegovića” na Kovačima u Sarajevu, te prisustvovati promociji knjige „Majčinstvo i dojenje – islamski i znanstveni aspekti“ autorice prof. dr. Emine Hadžimuratović. Promocija je održana u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese, a promotori knjige bili su: prof. dr. Emina Hadžimuratović, autorica; akademik Aziz-ef. Hasanović, muftija zagrebački i dr. Aida Hakimi-Osmanbegović, pedijatar na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Sarajevu.

Na kraju savjetovanja svim učesnicama uručeni su certifikati, a najaktivnijim koordinatoricama uručene su zahvalnice i prigodne nagrade za uspješnu koordinaciju projekata i aktivnosti Odjela za brak i porodicu za period 2015-2022. godine.

(Amina Svraka /Preporod.info)