Select Page

Karić.jpg - Sehurski program RTV BIR: Hrana u Kur’anuAkademik Enes Karić

Gosti 18. izdanja devete sezone Sehurskog programa Radija BIR, koji uređuje i vodi prof. dr. Zehra Alispahić, bili su akademik prof. dr. Enes Karić, dugogodišnji profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, te hfz. mr. Lejla Boškailo, profesorica u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru.

Ovom prilikom u razgovarano je o temi “Hrana u Kur’anu”.

– Novi život koji se formira i nastaje posredstvom dvije jedinke, odmah je po formiranju u ostvarenju procesa uzimanja hrane, tako rečeno. Taj motiv se često spominje u Kur’anu. Čovjek, bukvalno od kaplje stvoren, mora i prinuđen je da se hrani. Uzimanje hrane i tečnosti jeste, zapravo, granična situacija svih živih bića. Čim si stvorenje, ti si u zavisnosti od Stvoritelja. A motiv vode, bez koje čovjek ne može, istaknut je kao osnova za bilo koji sastojak hrane. Pored toga, zemlja nas često podsjeća da hrana nije samo ono što konzumiramo. Hrana je, naprimjer, i zrak koji udišemo. Na taj način treba da se poima ta metafizika govora o hrani – rekao je Karić.

Karić je istakao se u Kur’anu spominje relativno veliki broj vrsta hrane, što svakako ima svoju simboliku.

– Kroz Kur’an se spominje veliki broj voća i povrća. Također, u Kur’anu imamo zaklinjanja Boga voćem. Pored toga, i vrste ulja, kao i žitarice. Sve su to podsjećanja koje postavljaju pitanje čovjeku – da li možeš bez prirode i zemlje? – kazao je Karić.

Boskailo.jpg - Sehurski program RTV BIR: Hrana u Kur’anu
Hfz. mr. Lejla Boškailo

Boškailo, koja je vršila istraživanje o kur’ansko – hadiskoj ishrani, je kazala kako je drevni kur’ansko – hadiski koncept ishrane jako obečavajući kao vodič ka dobrom zdravlju.

– Obavljanje pet dnevnih namaza se u Kur’anu spominje prije spomena jela i pića. Stoga, poimanje toga može nas dovesti do fantastičnog stila života. Dakle, držeći se takvog koncepta, ljudi bi se trebali stalno kretati, imati laganu fizičku aktivnost prilikom abdesta, šetnje do džamije i namaskih kretnji. Nakon toga, uzimati jedan obrok u kojem nema pretjerivanja, kako navodi Kur’an. Uzimajući sve u obzir, savršeno bi bilo kada bi se radilo od 5 – 6 mini obroka koji se uzimaju nakon tih fizičkih aktivnosti. Ovakav životni stil, za sve ljude, jeste preventiva protiv bolesti i zdrav život – poručila je Boškailo.

 

Sehurski program RTV BIR: Hrana u Kur’anu

(Asim Zukić / Preporod.info)