Select Page

 

Oslo koalicija o slobodi religije i uvjerenja i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu vas pozivaju na seminar i promociju knjige pod naslovom Freedom of Expression in Islam: Challenging Apostasy and Blasphemy Laws.

Seminar i promocija knjige će se održati na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, 20. septembra 2023. godine, u terminu 9.00-13.00 sati.

Radni jezik: engleski.

Događaj će okupiti stručnjake iz islamskih nauka i ljudskih prava koji će govoriti i diskutovati na teme blasfemije, otpadništva i odnosa između islama i ljudskih prava na slobodu izražavanja i slobodu vjere ili uvjerenja.

Seminar će biti baziran na knjizi Sloboda izražavanja u islamu: osporavanje zakona o apostaziji i blasfemiji, koju je u bosanskom prijevodu objavio Centar za napredne studije.

Učesnici

Lena Larsen, urednica knjige, Oslo koalicija o slobodi religije i uvjerenja

Christian Moe, urednik knjige, Oslo koalicija o slobodi religije i uvjerenja

Musafa Hasani, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu

Omaima Abou-Bakr, profesorica, Univerzitet u Kairu

Ahmed Shaheed, profesor prava, Univerzitet Essex, bivši posebni izvjestilac UN-a za slobodu vjere ili uvjerenja

Đermana Kurić, bivši savjetnik OSCE-a za borbu protiv netolerancije i diskriminacije muslimana

Ahmet Alibašić, profesor, Fakultet islamskih nauka u Sarajevu

Nedim Begović, profesor, Fakultet islamskih nauka u Sarajevu

Linkovi:

  • Izdanje na bosanskom jeziku

https://www.cns.ba/cns-izdanja/sloboda-izrazavanja-u-islamu-osporavanje-zakona-o-apostaziji-i-blasfemiji/

Knjiga prilozima muslimanskih učenjaka, stručnjaka i aktivista kritički i konstruktivno progovara o teološkim, povijesnim i pravnim aspektima najrestriktivnijih državnih zakona širom svijeta. Mada zakoni o blasfemiji mogu ozbiljno kršiti slobode nemuslimanskih manjina, ovdje posebnu pažnju obraćamo na njihov utjecaj na muslimane: kako ovakvi zakoni služe moćnim grupama da ušutkaju neslaganje i uguše kritičku misao.

  • Kratki prateći izvještaj

https://www.jus.uio.no/smr/english/about/id/oslocoalition/islam/resources/Religija%20Bez%20Prisile%20%28Religion%20Without%20Compulsion%20-%20Bosnian%29