Select Page
SHF 2023: Promovisana knjiga "Kratki ramazanski vodič o prehrani"

Ceremonija službenog otvaranja Trećeg Sarajevo Halal Fair-a (SHF) bit će održana sutra, a u okviru najave ovog značajnog događaja za našu zemlju i halal tržište u ovom dijelu Evrope, danas je održana promocija knjige “Kratki ramazanski vodič o prehrani” autora  Senada Ćemana, Midhata Jašića i Damira Alihodžića.

Organizatori Sarajevo Halal Fair-a su Bosna Bank International (BBI) i Agencija za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u BiH, pokrovitelj je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a medijski pokrovitelj Media centar Islamske zajednice u BiH.

Tokom promocije o knjizi su govorili autori prof. dr. Midhat Jašić i dr. Senad Ćeman, te dr. Ahmed Hatunić, predsjednik Upravnog odbora  Agencija za certificiranje halal kvalitete.

– Knjiga je napisana s ciljem da pojasni muslimanima na koji način će se ophoditi prema hrani i kako da sebi olakšaju post tokom ramazana. Duhovne dimenzije posta muslimani su svjesni, ali smo željeli prikazati koja hrana bi se trebala konzumirati tokom iftara i sehura, kako bi to olakšalo post mjeseca ramazana koji je muslimanima obavezan – izjavio je za Alihodžić za Agenciju MINA.

Alihodžić podsjetio je da su Agencija za certificiranje halal kvalitete Tuzla i Udruženje za nutricionizam i dijetetiku ”Hranom do zdravlja” Tuzla knjigu objavili 2021. godine.

– Za taj period uspjeli smo organizirati promociju knjige, te je prevesti na engleski jezik, čime je knjiga postala dostupna i širom svijeta, što je bio naš cilj. Planiramo, također, da je učinimo dostupnom i online – zaključuje Alihodžić.

Predsjednik Upravnog odbora dr. Hatunić istakao je da je ova knjiga, koja objašnjava različite aspekte posta, izdavački prvijenac Agencije i da je u nju ugrađeno sve što je Agencija radila tokom godina.

– Govoreći o postu autori zaključuju da post ima više dimenzija: obredoslovna, fizička, intelektualno-kognitivna, emotivna, duhovna, socijalna i društvena dimenzija posta. Ova knjiga će olakšati muslimanima pripreme za post, a oni koji nisu pripadnici islama, dobit će informacije o postu, halal i zdravoj hrani – naveo je Hatunić

Podsjećamo, sutrašnjem službenom otvoranju, zakazanom za 10.00 sati, prisustvovat će i reisul-ulema Islamske zajedncie Husein-ef. Kavazović.

Za sutra je najavljeno održavanje i Kongresa halal kvalitete (U 12.00 sati), dva stručna panela koji će obraditi različite segmente halal tržišta koje iz godine u godinu bilježi značajne trendove rasta i pruža velike potencijale za razvoj, te predstavljanje knjige “Halal kvaliteta i standardizacija”.

preporod.info