Select Page

Dana 11.12.2021. godine studentice i studenti Fakulteta islamskih nauka u organizaciji USFIN-a otišli su u obilazak Srebrenice i tom prilikom posjetili Zaklopaču, medžlis Vlasenica i Bratunac. U Zaklopači su imali priliku upoznati i slušati dr. Dževada Mahmutovića koji se obratio studentima i govorio o ubijanju Bošnjaka na tom području. Nakon toga su se uputili prema Memorijalnom centru u Bratuncu gdje im se obratio predsjednik bratunačkog medžlisa, Admir ef. Velić,  koji ih je upoznao sa brojem žrtava ubijenih u Bratuncu. Nezaobilazan dio obilaska bio je Memorijalni centar Potočari, gdje su studenti obišli dolinu bijelih nišana, spomen sobu, a također imali priliku pogledati kratki film o samim dešavanjima jula ‘95. Vodiči su bili Almasa Salihović i Ahmo Mehmedović. Poslije toga studentice i studenti su se uputili ka domovskim smještajima domaće humanitarne organizacije MFS EMMAUS, koji su ih srdačno dočekali i ugostili u svojim prostorijama. Tu su studenti imali priliku upoznati se i razgovarati sa Bernisom Ademovićem. Sutradan, 12.12. 2021, uputili su se ka jezgru grada i posjetili Čaršijsku džamiju gdje im se kratko obratio glavni imam Damir ef. Peštalić. Poslije toga studenti i studentice su obišli grad uključujući i vidikovac “Lovac”, kao i ostatke građevine Starog grada Srebrenice. U povratku su svratili u Bratunac, drugi put, a dočekao ih je glavni imam Elvir ef. Hodžić i obratio se našim studenticama i studentima. Poslije obavljenih akšam i jacije-namaza uputili su se ka Sarajevu, gdje su stigli u večernjim satima.

USFIN skupa sa studenticama i studentima svojim obilaskom ovih mjesta želi poslati poruku da zaboraviti neće nijednog ubijenog Bošnjaka i Bošnjakinju pomenutih mjesta, a i šire, kao i da su uvijek spremni na saradanju i svoj volonterski doprinos.

Zahvaljujemo se kolektivu MFS EMMAUS-a i pomenutim predavačima i imamima na toploj dobrodošlici, ali i svima koji su doprinijeli da ovo putovanje prođe u najboljem redu i ostane jedna lijepa uspomena. Nadamo se da ćemo ovim aktivnostima potaknuti primarno bošnjačku omladinu da istražuje genocid i pošalje svijetu jasnu poruku da se o istome neće šutjeti.