Select Page

Dana 11.12.2021. godine studentice i studenti Fakulteta islamskih nauka u organizaciji USFIN-a otiÅ”li su u obilazak Srebrenice i tom prilikom posjetili Zaklopaču, medžlis Vlasenica i Bratunac. U Zaklopači su imali priliku upoznati i sluÅ”ati dr. Dževada Mahmutovića koji se obratio studentima i govorio o ubijanju BoÅ”njaka na tom području. Nakon toga su se uputili prema Memorijalnom centru u Bratuncu gdje im se obratio predsjednik bratunačkog medžlisa, Admir ef. Velić,Ā  koji ih je upoznao sa brojem žrtava ubijenih u Bratuncu. Nezaobilazan dio obilaska bio je Memorijalni centar Potočari, gdje su studenti obiÅ”li dolinu bijelih niÅ”ana, spomen sobu, a također imali priliku pogledati kratki film o samim deÅ”avanjima jula ā€˜95. Vodiči su bili Almasa Salihović i Ahmo Mehmedović. Poslije toga studentice i studenti su se uputili ka domovskim smjeÅ”tajima domaće humanitarne organizacije MFS EMMAUS, koji su ih srdačno dočekali i ugostili u svojim prostorijama. Tu su studenti imali priliku upoznati se i razgovarati sa Bernisom Ademovićem. Sutradan, 12.12. 2021, uputili su se ka jezgru grada i posjetili ČarÅ”ijsku džamiju gdje im se kratko obratio glavni imam Damir ef. PeÅ”talić. Poslije toga studenti i studentice su obiÅ”li grad uključujući i vidikovac ā€œLovacā€, kao i ostatke građevine Starog grada Srebrenice. U povratku su svratili u Bratunac, drugi put, a dočekao ih je glavni imam Elvir ef. Hodžić i obratio se naÅ”im studenticama i studentima. Poslije obavljenih akÅ”am i jacije-namaza uputili su se ka Sarajevu, gdje su stigli u večernjim satima.

USFIN skupa sa studenticama i studentima svojim obilaskom ovih mjesta želi poslati poruku da zaboraviti neće nijednog ubijenog BoÅ”njaka i BoÅ”njakinju pomenutih mjesta, a i Å”ire, kao i da su uvijek spremni na saradanju i svoj volonterski doprinos.

Zahvaljujemo se kolektivu MFS EMMAUS-a i pomenutim predavačima i imamima na toploj dobrodoÅ”lici, ali i svima koji su doprinijeli da ovo putovanje prođe u najboljem redu i ostane jedna lijepa uspomena. Nadamo se da ćemo ovim aktivnostima potaknuti primarno boÅ”njačku omladinu da istražuje genocid i poÅ”alje svijetu jasnu poruku da se o istome neće Å”utjeti.