Select Page

Četvrtak, April 18., 2019. – 18:26

Profesor emeritus Dzulkifli Abdul Razak, rektor Međunarodnog islamskog univerziteta Malezija, posjetio je u četvrtak 18. aprila 2019. godine Univerzitet u Sarajevu gdje se susreo sa rektorom prof. dr. Rifatom Škrijeljom. Sastanku su prisustvovali i prof. dr. Aleksandra Nikolić, prorektorica za međunarodnu saradnju, te prof. dr. Aid Smajić, prodekan za međunarodnu saradnju Fakulteta islamskih nauka i alumni Međunarodnog islamskog univerziteta Malezija.

U toku susreta je razgovarano o značaju internacionalizacije i međunarodnih odnosa, važnosti ciljeva održivog razvoja te o međuuniverzitetskoj saradnji. Razmatrane su mogućnosti ostvarivanja akademske saradnje između Univerziteta u Sarajevu i Međunarodnog islamskog univerziteta Malezija, te je naglašeno da su već ostvareni određeni oblici saradnje poput gostovanja i predavanja profesora Fakulteta islamskih nauka na Međunarodnom islamskom univerzitetu. 

Istaknuto je da su se brojni bosanskohercegovački stručnjaci školovali na Međunarodnom islamskom univerzitetu Malezija te da se danas nalaze na veoma značajnim profesionalnim mjestima i stečenim znanjem doprinose razvoju Bosne i Hercegovine.

Susret je završen izraženom spremnošću predstavnika Univerziteta u Sarajevu i Međunarodnog islamskog univerziteta Malezija za ostvarivanje institucionalne saradnje i potpisivanje memoranduma o razumijevanju, te će u narednom periodu biti poduzete potrebne administrativne procedure.