Select Page

 

U povodu 45. godišnjice utemeljenja Fakulteta islamskih nauka i ispraćaja profesora i zaposlenika koji završavaju svoj stalne radne obaveze na Fakultetu, dana 29. 09. 2022. godine, u Studentskom centru IZ-e u BiH, održana je svečana sjednica Fakulteta islamskih nauka. Sjednici su pristustvovali nastavnici, saradnici, zaposlenici i vanjski saradnici fakulteta.

 

 

Na samom početku sjednice, dekan Fakulteta islamskih nauka prof. dr. Zuhdija Hasanović je u kratkim crtama predstavio hronologiju utemeljenja i razvoja fakulteta, naglasivši da je osnivanje Islamskog teološkog fakulteta 1977. godine predstavljalo buđenje muslimana balkanskih prostora, kao i da je Islamski teološki fakultet, a danas Fakultet islamskih nauka, nastavio uspješnu višestoljetnu tradiciju visokog islamskog obrazovanja na ovim prostorima i omogućio svim zainteresiranim, posebno imamima, muderrisima, a kasnije i vjeroučiteljima stjecanje visokog obrazovanja.
Prof. dr. Hasanović je istakao da su vakifi Fakulteta, svjesni značaja visokog islamskog obrazovanja, prodavali i ono što im je bilo najpotrebnije (pokretnu i nepokretnu imovinu) i darovali ta sredstva Islamskoj zajednici, kako bi se ustanovio Islamski teološki fakultet. Neki su, poput rahmetli Ahmeda Tabakovića i rahmetli Nusreta Halačevića iz Sarajeva ili rahmetli Nazifa Hadžiomerovića iz Opličića kod Čapljine, cijela svoja imanja uvakufili za potrebe Fakulteta – podsjetio je dekan Hasanović.

 

 

Govoreći o perspektivama Fakulteta, prof. dr. Hasanović je također naveo da je Islamski teološki fakultet u početku pokušavao udovoljiti samo potrebama Islamske zajednice, te Fakultet islamskih nauka danas, kao punopravni član UNSA, nastoji odgovoriti svim potrebama bosanskohercegovačkog društva, ali i izazovima koji su primjetni u drugim evropskim državama. Fakultet danas, s trocikličnim studijem i osam studijskih programa, 46 zaposlenih, preko 1.500 alumnija i 600 studenata, Studentskim domom, Centrom za Kur'an i sunnet, bibliotekom s preko 25.000 bibliotečkih jedinica te referentnim djelima i respektabilnim društvenim utjecajem svojih nastavnika, snažno doprinosi savremenoj interpretaciji islamske misli.

 

 

U drugom dijelu sjednice dodijeljena su priznanja najistaknutijim nastavnicima, saradnicima i vanjskim saradnicima Fakulteta islamskih nauka za proteklu akademsku godinu. Najbolje rangirani nastavnici, prema studentskoj evaluaciji, u protekloj godini su bili prof. dr. Nedim Begović, prof. dr. Mustafa Hasani, te prof. dr. Amira Trnka i prof. dr. Zuhdija Hasanović. Kao najbolje rangiranim saradnicima, priznanje je uručeno višem asistentu Ahmedu Čoliću, te demonstratorima Senahidu Hamidoviću i Riadu Subašiću. U kategoriji vanjskih saradnika, priznanje je uručeno prof. dr. Dženanu Kuloviću.

 

 

Završni dio sjednice bio je posvećen ispraćaju prof. dr. Nusreta Isanovića i zaposlenika g-đe Sabire Homarac i g-dina Alije Hadžimuratija, koji završavaju svoj stalne radne obaveze na Fakultetu. Uz podsjećanje na njihove biografije i svesrdan angažman na Fakultetu islamskih nauka tokom proteklih godina, profesoru i zaposlenicima su, uz iskrenu zahvalu, uručeni i prigodni pokloni.

 

 

Galerija: