Select Page

U okviru manifestacije “Dani Ajvatovice” večeras su u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku predstavljena četiri djela koja autorski ili prevodilački potpisuje akademik Enes Karić.

– Organizator manifestacije je odabrao dio mog opusa koji sam objavio izdavačkoj kući “Tugra”. Riječ je o četiri knjige, neke od njih sam preveo, a neke napisao. Večeras govorimo o mojoj autorskoj knjizi “Kako tumačiti Kur'an” koja je iznikla iz onoga što se zove klasična islamska hermeneutika. Druga je knjiga koju sam priredio, a koja govori o reisu Džemaludinu Čauševiću.

Treća knjiga o kojoj govorimo je prevedeno Gazalijevo djelo koje govori o tome kako se klasični muslimanski um čudio nad onime što nazivamo postojanje. Četvrta knjiga je “Obrazovna filozofija i praksa”, čiji je autor Nedžib Atas, savremeni malezijski profesor koji se bavio profiliranjem obrazovnih programa i univerziteta – kazao je akademik Karić.

received_231938446291440.jpeg - Travnik: U okviru

O knjizi “Kako tumačiti Kur'an” je ovom prilikom govorio muftija travnički dr. Ahmed Adilović koji je istakao važnost općeg obrazovanja onog ko tumači Kur'an, poznavanja arapskog jezika, razumijevanja konteksta Objave, podsjetivši i na druge uslove koje mufessir treba ispunjavati.

U svojstvu promotora o knjizi je govorio direktor izdavačke kuće “Tugra” Ismet Veladžić koji je razgovor o ovim djelima ocijenio značajnim za izdavačku kuću, ali i za posjetioce.

– Čast je objaviti djela autora kao što je akademik Karić, ne samo iz izdavačkih razloga, već i zbog samog imidža izdavačke kuće. Mi smo objavili i njegova književna djela, a večeras govorimo o izdanjima iz drugih oblasti – kazao je Veladžić.

(Preporod.info)