Select Page

Poštovani!

Čini nam posebno zadovoljstvo i čast pozvati vas na tribinu „Islam i izazov pluralizma u globaliziranom svijetu” koja će se održati u ponedjeljak, 20. novembra 2023. godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu  od 17:30 – 20:00 h. Tribina je dio istoimene konferencije koja ima za cilj predstaviti istraživanja radne grupe o islamu i pluralizmu, kao komponentu multireligijskog i komparativnog projekta „Teologije i prakse pluralizma“ međunarodne inicijative ResetDoc (Theologies and Practices of Religious Pluralism).

Od svog nastanka, islamska teologija priznaje religijsku raznolikost. Medinski ustav je jedinstven primjer “pluralističke teokratije” u kojoj su poslanik Muhamed a.s. i novonastala muslimanska zajednica među sobom priznali “Narode prethodnih monoteističkih objava/Narode knjige” (ehl el-kitab). Kroz historiju, islam se susretao s drugim religijama poput hinduizma i budizma, s obzirom na činjenicu da dvije trećine muslimana živi u Južnoj i Jugoistočnoj Aziji. Još jedna historijska karakteristika islamskog pluralizma je unutarnja raznovrsnost/šarolikost religijskih stavova unutar sunijske tradicije, s kontinuiranim postojanjem četiri osnovne fikhske škole i njihovim priznavanjem prihvatljivih razlika, poznatih kao ihtilaf. Istovremeno, sunijsko-šiijska dinamika uvijek je predstavljala osjetljivo političko pitanje koje utječe na teologije i prakse pregovaranja o raznolikosti i pluralizmu inherentnom u islamu.

Panelisti će razgovarati o rezultatima radne grupe o islamu i pluralizmu, pozivajući se na kako unutarnju tako i spoljnu raznolikost, fokusirajući se na sunijko-šiijske odnose, rod, blasfemiju/bogohuljenje i apostaziju/odmetništvo. Također će se upustiti u poređenje sličnih izazova u katoličkoj, pravoslavnoj i jevrejskoj tradiciji.

Nadamo se i radujemo vašem dolasku.

U prilogu je pozivni materijal sa imenima učesnika.

ResetDoc_Sarajevo_2023

Sarajevo 2023_Round Table Concept