Select Page

U subotu, 18. marta 2023. u ljubljanskoj džamiji održana je svečanost pod nazivom »U susret ramazanu«.

Svečanosti je prisustvovao muftija mr. Nevzet Porić, prof. dr. Mustafa Hasani, novoizabrani dekan FIN-a u Sarajevu koji će u maju početi obnašati funkciju, dr. Ahmed Purdić, sekretar Vijeća muftija u BiH, Vehid-ef. Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat, Samir Kerić predsjednik Sabora IZ-e u Republici Sloveniji, imami, muallime i predsjednici izvršnih odbora.

Dobrodošlicu na svečanost izrazio je Senad-ef. Karišik, glavni imam MKC Ljubljana a potom se obratio se muftija mr. Nevzet-ef. Porić. Muftija Porić je govorio o blagodatima mubarek mjeseca ramazana i prilici koja se pruža vjernicima u njihovom nastojanju da se približe Svemogućem Bogu.

U prisustvu velikog broja džematlija iz Ljubljane i drugih džemata, program sastavljen od učenja Kur'ana, zikra, tekbira, salavata, ilahija i kasida sa motivima mjeseca ramazana, izveli su hfz. Amed Alili, Idriz-ef. Hasanović, Ammar-ef. Đikić i Riad-ef. Subašić.

Prof. dr. Mustafa Hasani, dekan FIN-a u Sarajevu, održao je veoma inspirativno predavanje o razumijevanju blagoslovljenog mjeseca ramazana. Prof. Hasani je naglasio da je »islam okrenut budućnosti u kojoj svaki čovjek ima priliku da izabere da li će se odazvati pozivu Uzvišenog Stvoritelja i tako stekne Njegovu blizinu. Jedan od načina na koji se čovjek može istinski približiti Uzvišenom Stvoritelju ogleda se u njegovom vlastitom kajanju (tevbi i istigfaru) te nastojanju da u budućnosti postane bolji. Istigfar predstavlja oslobađanje ili čišćenje ljudskih srca, što je uslov da čovjek duhovno napreduje, jer samo sa čistim srcem čovjek istinski može krenuti na put ka Allahu.«

 

(Islamska zajednica u Republici Sloveniji)