Select Page

Na konferenciji o izučavanju društvenih i humanističkih nauka u medresama  na Balkanu „Teaching Social Sciences and Humanities at Balkan Madrasas“, održanoj u Albaniji (Korča) u periodu 25–26. 9. 2021. godine, prezentirana su pitanja vezana za reforme kurikuluma, savremene udžbenike i nastavne materijale, poučavanje predmeta iz različitih predmetnih oblasti, integraciju islamskog područja znanja s humanističkim i društvenim područjem itd. Predočeni su primjeri dobre prakse, ali i izazovi s kojima se medrese susreću.

Organizatori konferencije bili su Institut za edukaciju, naslijeđe i turizam Tirana, Albanski institut za islamsko mišljenje i civilizaciju i Centar za napredne studije (CNS) iz Sarajeva u saradnji s Međunarodnim institutom za islamsku misao u SAD-u i Centrom za međukulturalno razumijevanje „Horizonti“ u Podgorici.

U okviru svoje prezentacije „Teaching Social Sciences and Humanities in Bosnian Madrasas with a Focus on the Pedagogical-Didactic Field“, prof. dr. Dina Sijamhodžić-Nadarević dala je osvrt na pedagoške i didaktičke procese u okviru nove reforme kurikuluma medresa u BiH koji su započeli istraživanjima od 2017. godine i okončani 2021. godine, potom poučavanje pedagoško-didaktičkih predmeta u bh. medresama (koncept, teme, nastavne materijale…) te na odgojni plan i program rada u medresanskim internatima.

Konferencija je bila i povod za posjetu nekim medresama na području Albanije i Crne Gore. Na putu prema Korči upriličena je posjeta  medresi u Skadru „Haxhi Sheh Shamia“ prilikom koje su direktor prof. Kujtim Derviši i odgajateljica (koordinatorica) Elona Kazazi predstavili rad ove medrese, pokazali izvanredan prostor novosagrađene zgrade ženske medrese i žensku zgradu za učenje hifza.

Specifičnost ove medrese ogleda se u tome što u okviru kompleksa i koncepta školovanja uz medresansku nastavu egzistira i vrtić kao i osnovna škola. Zatekla je ovom prilikom u školskim prostorijama oko 60 profesorica/učiteljica/nastavnica na svečanom ručku upriličenom povodom otvaranja nove zgrade. Ovo žensko nastavno osoblje je uključeno u odgojno-obrazovni proces na različitim nivoima, od preškolskog do srednjeg obrazovanja predajući predmete iz različitih oblasti uključujući i islamsko. 

Po povratku s konferencije prof. dr. Sijamhodžić-Nadarević bila je gost, zajedno s drugim učesnicima i organizatorima konferencije iz BiH (prof. dr. Ahmet Alibašić, mr. Seid Eminović, dr. Mensur Husić, mr. Mersiha Čaušević, Asmir Aljić, Resul Alić, medrese Mehmet Fatih u Podgorici. Srdačni domaćini  medrese – direktor prof. Amer Šukurica, bivši direktor prof. Fuad Čekić, prof. Vaida Đoković, hfz. prof. Bajram Dizdarević…, a koji su ujedno i svršenici Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, predstavili su rad i projekte medrese. Kompleks medrese je ujedno i višenamjenski islamski centar kroz koji se oslikavaju progresivne ideje i projekti. U okviru kompleksa smještene su zgrade muške i ženske medrese, džamija, sportska sala, amfiteatar s kino salom i druge prostorije. Ono što je izražajno jesu i nove prostorije za različite tipove čitaonica (u planiranom ustakljenom kaskadnom amfiteatru, čitaonica uz restoran, čitaonica i biblioteka u potkrovlju škole specifično i kreativno dizajnirana…), ustakljena soba u centralnom dijelu škole za odgajateljice i odgajatelje. Osim toga, u okviru kompleksa u toku je izgradnja primarne ambulante, vrtića za djecu, prostora za vikend i ljetnu školu o islamu (ciljana populacija učenici srednjih škola), maslinjaka i restorana, botaničke bašče sa fitnes centrom. Očito opredjeljenje ove medrese, vidljivo iz zalaganja uposlenih, projekata, prostora itd, jeste i otvaranje medrese prema široj društvenoj zajednici.

Prilikom posjete Mešihatu islamske zajednice u novoizgrađenom prostoru dr. Brunilda Kajošaj, asistentica u Upravi za kontakte sa inostranstvom i službenica gđa. Redika Tuzović, predstavile su rad Mešihata i aktivnosti žena. Posjeta je okončana tradicionalnim ručkom u Podgorici.

Prof. dr. Dina Sijamhodžić-Nadarević zahvaljuje se organizatorima konferencije među kojima i Centru za napredne studije Sarajevo, dekanu Fakulteta islamskih nauka za podršku učešća u konferenciji te domaćinima u medresama u Skadru i Podgorici.