Select Page

Svečana promocija doktora nauka Univerziteta u Sarajevu upriličena je u četvrtak 23. juna 2022. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prorektori Univerziteta u Sarajevu i dekani fakultetâ promovirali su 55 kandidata i kandidatkinja na čast doktora nauka iz oblasti koje pripadaju grupacijama humanističkih, društvenih, medicinskih, prirodno-matematičkih i biotehničkih nauka kao i Grupaciji tehničkih nauka.

Pozdravnim obraćanjem svečanost je otvorio rektor prof. dr. Rifat Škrijelj naglasivši da je 55 kandidatkinja i kandidata prošlo, kao i sve prethodne generacije doktora nauka i umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, izrazito zahtjevan put akademskog napredovanja i usavršavanja, ispunjen brojnim izazovima i odricanjima.

„Već sutra, naša društvena zajednica, opterećena brojnim poteškoćama i problemima kojima, na žalost, svakodnevno svjedočimo, očekuje i treba vaš predani i potpuni angažman u nauci, akademiji i zajednici, koji će našoj državi Bosni i Hercegovini omogućiti da na svoje unutrašnje i vanjske izazove odgovori djelovanjem koje će, između ostalog, biti zasnovano i na vašem naučnom i stručnom doprinosu i radu. Ističem ovo zbog toga što, sagledavajući cjelinu globalnih i nacionalnih iskušenja sa kojima se suočavamo, smatram da sebi ne smijemo dopustiti luksuz da budemo tihi posmatrači bremenite svakodnevnice. Da bi se ozbiljno prihvatili ove uloge koju, iskreno se nadam, prepoznajte i prihvatate, morate ostati posvećeni izvrsnosti u svom naučnom i akademskom djelovanju“, naveo je, između ostalog rektor Škrijelj. Kako je dodao, naučna i akademska izvrsnost, osim što će osigurati vaše dalje naučno napredovanje i postignuće, gradi i autoritet znanja i nauke u društvu, što je od neprocjenjive važnosti, jer samo znanje i nauka, vođeni humanističkim i civilizacijskim vrijednostima, imaju potencijal da pomognu u zaustavljanju spirale negativnih kretanja i pokrenu pozitivne procese održivog i humanog razvoja“

Na svečanosti, poruke doktorantima uputili su premijer Kantona Sarajevo gospodin Edin Forto, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS prof. dr. Aleksandra Nikolić, i gradonačelnica Sarajeva dr. Benjamina Karić.

Obraćajući se prisutnima, premijer Forto je podsjetio da su nauka i istraživanje direktno povezani s progresom društva i da se uložena sredstva vraćaju četverostruko. „Vi ste karika koja povezuje privredu, društvo, umjetnost, kulturu…, vi ste jedini koji nas mogu povesti naprijed“, naveo je premijer Forto. Konstatirao je da se vremena mijenjaju, da BiH možda nikada neće vratiti titulu industrijskog giganta te da je spas za Bosnu i Hercegovinu da postane društvo znanja, da se multiplicira primjer danas promoviranih doktora.

„Akademska zajednica se ne čuje. Živimo u društvu u kojem je Duning-Kruger efekt toliko pomeo javni prostor, u kojem svako ko nešto zna sebe preispituje, a ljudi koji nemaju pojma tvrde da su u pravu. Vas 55 ovdje to vrlo dobro to zna. Vi od danas, noseći tu predivnu doktorsku titulu, preuzimate odgovornost, ne samo da u svom radnom i akademskom okruženju radite ispravno, već morate i istupiti u javnost”, kazao je premijer Forto.

Ministrica Nikolić je navela da ovaj svečani čin označava trenutak kada društvo prepoznaje i slavi postignuća, zalaganje i odricanje, potcrtava da je od danas naše društvo bogatije i snažnije, da je sposobnije da na kreativan način odgovori na vrlo kompleksne izazove sa kojima se suočavamo i lokalno i globalno. Doktoranticama i doktorantima je poručila: „Nadam se da ste spremni i motivisani da prihvatite izazove, da ste spremni da gradite sarađivačke mreže sa svim ljudima dobre volje, kako bi svoje znanje i kreativnost aplicirali stvarajući nova, inovativna rješenja koja će oblikovati svjetliju budućnost Bosne i Hercegovine. Zamišljajte i stremite ostvarenju onoga što se danas čini nemogućim – stvorite odgovornu, otvorenu, inkluzivnu, slobodoumnu i progresivnu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će povjerenje biti odgajano, a dignitet i integritet cijenjen, prepoznat i poštovan.“

Uz čestitke na izuzetnom akademskom i naučnom postignuću ministrica Nikolić je dodala: „Nemojte izgubiti želju da proučavate, da razumijete svijet oko sebe. Ohrabrite druge da krenu težim putem, da prihvate izazove, da ponude rješenja, da stalno uče i napreduju. Sigurna sam da ćete biti uzdanica i ponos vaše porodice, Univerziteta u Sarajevu i Bosne i Hercegovine“.

Poruku doktoranticama i doktorantima uputila je i gradonačelnica Karić, naglasivši: „Vi danas ne završavate vaše obrazovanje, naprotiv, vi danas, svako u svom domenu kreativnosti, ulazite u veličanstven svijet naučnih istraživanja, kojima ćete razvijati svoju osobnost i konstruktivno doprinositi napretku naše zajednice“.

Podsjetila je da samo među učenim, izrastu odvažni, koji su u stanju preoblikovati i unaprijediti odnose i razumijevanje među ljudima. „Velika je čast, ali to je i velika odgovornost“, istakla je gradonačelnica Karić, te dodala „Našoj domovini ste vi prijeko potrebni, kao obrazovani, moralni, odvažni, sa novim idejama koje ruše stereotipe. Promjena je jedina konstanta“.

Gradonačelnica Karić je navela da su samo učeni, moralni ljudi, u stanju otkloniti sve što ugrožava naš mir i potkopava naš dostojanstveni život, te uz čestitke doktoranticama i doktorantima poručila: „Želim da Vas vrline humanosti neprestano krase i osnažuju, da stvaralački neprestano doprinosite, likom i djelom, da povratimo dragulj našeg vjekovnog bića, naše zajedništvo.

Stremeći ka društvu znanja, Univerzitet u Sarajevu je promovirao: 9 kandidata na čast doktora medicinskih nauka, 8 kandidata na čast doktora tehničkih nauka, po 4 kandidata na čast doktora ekonomskih i pravnih nauka, po 3 kandidata na čast doktora političkih i zdravstvenih nauka, po 2 kandidata na čast doktora socioloških, književnih, historijskih i hemijskih nauka, te po 1 kandidata na čast doktora islamskih, društvenih, sigurnosnih, kriminoloških, upravnih, književnohistorijskih, lingvističkih, psiholoških, prehrambeno-tehnoloških, poljoprivrednih, kompjuterskih, bioloških, matematičkih i biotehničkih nauka, kao i doktora nauka socijalnog rada i doktora nauka fizike.

U ime promoviranih doktora nauka Univerziteta u Sarajevu obratila se dr. Nevena Mahmutbegović, doktor medicinskih nauka riječima: „Danas slavimo znanje! Danas slavimo najljepše ljudske vrline: marljivost, trud, posvećenost, predanost, odricanje od ličnih zadovoljstava, radi većeg i značajnijeg cilja. Današnji dan predstavlja krunu dugogodišnjeg rada i istraživanja u cilju unaprijeđenja naučnih spoznaja i produbljivanja do sada stečenih saznanja.” Također, navela je: „Sa ovog mjesta poručujemo da ćemo zadržati energiju i entuzijazam za dalji rad i usavršavanje, nastojaćemo biti inovativni i pratiti vrijeme, svako u svom polju interesovanja i time dati doprinos svjetskoj nauci jer je nauka univerzalna. Mi ćemo nastojati promicati nauku, težiti izvrsnosti, širiti i dijeliti znanje, biti inspirativni za mlade ljude kako bismo svi zajedno dali doprinos napretku naše akademske zajednice a time i progresu naše domovine. Izgradimo je naukom, budimo aktivni članovi zajednice, inspiracija za buduće generacije! Izgradimo je da bude zemlja u kojoj svi žele živjeti“.

Galerija fotografija dostupna je na Facebook stranici Univerziteta u Sarajevu: https://www.facebook.com/univerzitet.unsa

Fotografije: Nedim Šećeragić

unsa.ba