Select Page

Na Univerzitetu u Sarajevu je od 16. do 20. maja 2022. godine održana Sedma međunarodna sedmica obuke za inostrano nastavno i nenastavno osoblje u periodu, u organizaciji Službe za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu. Riječ je o petodnevnom događaju koji je uključivao seminare, radionice, prezentacije ali i aktivno učešće međunarodnih partnera u predstavljanju svojih institucija, studijskih ponuda, kao i rada na implementaciji Erasmus+ programa. Ovu sedmicu ujedno su pratile društvene i kulturne aktivnosti. Održana Sedmica obuke osoblja bila je prilika i za predstavljanje i umrežavanje partnera, akademika, studenata i službenika ureda za međunarodnu saradnju, ali i prilika za promociju Sarajeva i Bosne i Hercegovine i predstavljanje Univerziteta u Sarajevu kao ozbiljnog i potencijalnog partnera za mnoge međunarodne projekte

Tim povodom, Rektorat Univerziteta u Sarajevu bio je domaćin predstavnicima 27 visokoobrazovnih institucija koji dolaze iz cijele Evrope:

Katolički univerzitet u Leuvenu, Belgija
Sveučilište u Zadru, Hrvatska
Karlov univerzitet u Pragu, Češka Republika
Masarykov univerzitet u Brnu, Češka Republika
Palacky Univerzitet u Olomoucu, Češka Republika
Katolički univerzitet u Lilu, Francuska
Univerzitet Poiters, Francuska
Univerzitet Friedrich Alexander Erlangen-Nürnberg, Njemačka
Univerzitet Martin Luther Halle-Wittenberg, Njemačka
Univerzitet Saarland, Njemačka
Univerzitet u Konstancu, Njemačka
Univerzitet Vytautas Magnus, Litvanija
Univerzitet Adam Mickiewicz, Poznań, Poljska
Univerzitet u Lodžu, Poljska
Univerzitet Nikola Kopernik u Torunju, Poljska
Nova univerzitet u Lisabonu, Portugal
Politehnički institut Castelo Branco, Portugal
Politehnički institut Viseu, Portugal
Univerzitet u Evori, Portugal
Univerzitet Alexandru Ioan Cuza, Rumunija
Univerzitet umetnosti Beograd, Srbija
Univerzitet u Barseloni, Španija
Univerzitet u Sevilji, Španija
Univerzitet Balearskih ostrva, Španija
Univerzitet u Valladolidu, Španija
Univerzitet u Granadi, Španija
Univerzitet Kütahya Dumlupınar, Turska
1Univerzitet u Sarajevu, po uzoru na mnoge evropske univerzitete organizira aktivnosti u cilju što bolje promocije programa mobilnosti kao što je Erasmus+ te povećanja međunarodne dolazne i odlazne mobilnosti studenata, nastavno/naučnog i nenastavnog osoblja u cilju profesionalnog usavršavanja i akademskog napredovanja, kao i sticanja međunarodnog iskustva.

U ponedjeljak, 16. maja održan je prvi dan posvećen predstavljanju Univerziteta u Sarajevu, Službe za međunarodnu saradnju i programa internacionalizacije, a zatim je organizovana i turistička tura gdje su našim gostima kroz dvosatni program predstavljen grad Sarajevo i njegovo bogatstvo u raznolikosti.

Drugi dan 7. međunarodnog staff weeka bio je posvećen predstavljanju naših gostiju – inostranih partnera. Svih 27 visokoobrazovnih institucija je iskoristilo priliku da kroz petominutne prezentacije i/ili videa predstave svoju instituciju, grad i državu iz koje dolaze, obrazovnu ponudu, Erasmus statističke podatke te one unikatne informacije koje mogu zainteresirati studente i osoblje da upravo kod njih provedu jedan do dva semestra u svrhu akademskog obrazovanja i profesionalnog usavršavanja. Također, ovo je bila prilika da se nastavno/naučno, umjetničko i nenastavno osoblje Univerziteta u Sarajevu povežu sa kolegama sa inostranih institucija i dogovore potencijalne saradnje kroz projekte i međunarodne mobilnosti.

Učesnici Sedme međunarodne sedmice obuke, predstavnici 27 visokoobrazovnih institucija su trećeg dana Staff week-a posjetili Mostar, zajedno sa predstavnicima Službe za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu. Tokom boravka u Mostaru upriličena je posjeta Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru, gdje su goste dočekali predstavnici Ureda za međunarodnu saradnju. Tom prilikom je predstavljen Univerzitet “Džemal Bijedić”, a studenti ovog univerziteta su podijelili svoja iskustva tokom realiziranih mobilnosti. Putovanje u Mostar je organizirano vozom, a gosti su izrazili oduševljenje putovanjem koje je CNN proglasio jednim od deset najljepših putovanja vozom u Evropi.2

Četvrtog dana Sedme međunarodne sedmice obuke, predstavnici 27 visokoobrazovnih institucija su u okviru ovog programa posjetili Olimpijski muzej u Sarajevu, gdje su pored posjete stalnoj postavci ovog muzeja imali priliku poslušati predavanje prof. dr. Slavenka Likića i mr. sci. Slobodana Klačara sa fakulteta sporta i tjelesnog odgoja UNSA o temi “Erasmus kao nova Olimpijada (Erasmus as a new Olympics)” gdje su se osvrnuli na 14. Olimpijske igre u Sarajevu, te Olimpijade i Erasmus kao međunarodne karika povezivanja ljudi i saradnje među institucijama.

Nakon posjete muzeju, učesnici su posjetili dva fakulteta Univerziteta u Sarajevu: Katolički bogoslovni fakultet i Fakultet islamskih nauka, gdje su uživali u prekrasnim enterijerima, predstavljanju studijskih programa i upoznavanju sa religioznim životom u Sarajevu. Na Fakultetu islamskih nauka održane su i dvije prezentacije: “Kako UNSA promoviše Erasmus i utiče na porast broja odlaznih i odlaznih studenata” (koju je predstavio mr. sci Adnan Rahimić ispred Službe za međunarodnu saradnju), te “Organizacija internacionalizacije za inostrane studente”, koje su predstavile profesorice sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Barseloni.

Posljedni dan ostavljen je za sumiranje predstavljenih informacija, zaključaka i impresija. Učesnicima su podijeljeni certifikati za uspješno učešće u Sedmoj međunarodnoj sedmici obuke za osoblje.

S obzirom da učesnici Sedme međunarodne sedmice obuke dolaze iz 27 institucija širom Evrope, ovaj petodnevni događaj imao je i širi uticaj i omogućio da se kroz međunarodnu saradnju afirmišu univerzalno prihvaćena ljudska prava i da doprinos prevazilaženju kulturološki određenih granica, u trenutku kada svjedočimo ozbiljnom ugrožavanju mira u svjetskim razmjerama.

unsa.ba