Select Page

U Zenici je danas održano stručno savjetovanje “Unaprjeđenje rezultata učenja arapskog jezika u obrazovnim ustanovama Islamske zajednice”, kojeg je organizirala Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta, u suorganizaciji sa Islamskim pedagoškim fakultetom (IPF) u Zenici.

Tokom savjetovanja analizirani su rezultati učenja arapskog jezika u obrazovnim ustanovama IZ i predložene mjere koje će doprinijeti poboljšanju praktičnih rezultata i ishoda učenja.

Učesnicima savjetovanja, profesorima arapskog jezika u medresama i na fakultetima IZ i njenim gimnazijama, obratili su se zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, muftija zenički hfz. Mevludin Dizdarević, zatim direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ prof. dr. Dževad Hodžić i šef Odjela za visoko obrazovanje, nauku i kulturu Uprave za obrazovanje dr. Ekrem Tucaković.

Tokom prve plenarne sjednice učesnicima se obratila prof. dr. Mejra Softić, dok je rezultate ankete učenika i studenata o učenju arapskog jezika predstavio dr. Nezir Halilović.

Uslijedio je rad u grupama, pri čemu su dr. Softić kao voditelj i dr. Halilović kao koordinator tematizirali ptanje metodike nastave arapskog jezika u funkciji unaprjeđenja rezultata učenja.

S drugom grupom učesnika o ulozi udžbenika i didaktičkog materijala u ovom procesu razgovarali su doc. dr. Zehra Alispahić, kao voditelj i dr. Ekrem Tucaković kao koordinator.

Doc. dr. Hajrudin Hodžić vodio je rad treće grupe koje je bila fokusirana na funkciju nastavnih planova i programa u funkciji unaprjeđenja rezultata učenja arapskog jezika. Koordinator ove grupe bio je Seid Eminović.

Savjetovanje je završeno predstavljanjem izvještaja voditelja radnih grupa, te usvojanjem zaključaka.