Select Page

Sarajevo, 24. novembar 2018. (MINA) – Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je svečano otovrio dva  vakufska objekta u Sarajevu – Studentski centar IZ u BiH u ulici Logavina i Stambeno-poslovnu zgradu u ulici Odobašina,  uz prisustvo visokih zvaničnika BiH i Turske.

Ovom svečanom događaju prisustvovali su reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, Mehmet Nuri Ersoy, turski ministar za kulturu i turizam, Adnan Ertem, generalni direktor Direkcije vakufa Republike Turske, ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i drugi zvaničnici.

 

 

“Internatski smještaj u našim medresama, a nadam se da će tako biti i sa našim studentskim domovima, ima dvostruku ulogu. Prije svega cilj je pomoći našim studentima i njihovim porodicama koje ulažu veliki trud kako bi ih školovali. Želimo našim studentima osigurati što bolje uslove za život kako bi se oni mogli posvetiti učenju. Ali boravak u domu treba da ima i svoju drugu ulogu koja počiva na zdravoj socijalizaciji i odgoju. Zato se nadam da će uprava doma zajedno sa Upravom za obrazovanje Rijaseta IZ u BiH naći načine da u domovima kreira klimu u kojoj će studenti moći stasavati kako moralne i društveno odgovorne individue”, poručio je Kavazović.

Mehmet Nuri Ersoy, turski ministar za kulturu i turizam, poručio je danas u Sarajevu da “prostor Balkana, i u svom geografskom smislu, ima specifičnost zato što svi nekako vučemo korijene sa ovih prostora”.

“Do danas su te vrste rodbinskih i društvenih veza sve jače. Iz tog razloga su veoma snažne svake vrste veza koje počinju od historijskih, kulturnih, rodbinskih i društvenih veza između naših naroda”, istakao je Ersoy.

“Mi želimo, ma koliko to u ovom trenutku izgledalo teško, da izgradimo društvo znanja. Bošnjaci su na ovim prostorima dobili svoj politički suverenitet. Plaćeno je to ogromnom žrtvom, plaćeno je sa milion litara šehidske krvi i zbog toga želimo da odgajamo generacije koje će to znati cijeniti”, rekao je Zvizdić.

Studentski dom izgrađen je na vakufskoj parceli Hatidža-hanume i Safija-hanume, kćerki Mehmed-efendije, uvakufljenoj 23. oktobra 1866. godine.

Izgradnju i opremanje objekta finansirala je Generalna direkcija vakufa Republike Turske na osnovu Protokola potpisanog s Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u BiH 2015. godine. Vrijednost projekta je više od osam miliona KM.