Select Page

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu održana je tribina pod nazivom “Domoljublje – preduvjet dostojanstvenog života”.

Gost predavač bio je dr. Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica.

Suljagić je govorio o temi modela očuvanja državnosti i nezavisnosti Bosne i Hercegovine i ulozi akademske zajednice na tom putu.

Svoje predavanje dr. Suljagić je otvorio podsjećanjem na djelovanje oficira Sulejmana Filipovića u Drugom svjetskom ratu, njegov doprinose kroz Narodni oslobodilački pokret te utjecaju na historiju Bosne i Hercegovine.

Posebno se osvrnuo na amandmane koje je Filipović uputio na deklaraciju AVNOJ-a. O njegovoj ulozi, naglasio je dr. Suljagić, malo se govorilo, a danas svjedočimo praktične implikacije njegova djelovanja.

Dr. Suljagić je naglasio imperativ stvaranja poveznice između 25. novembra i 1. marta, jer, kako je kazao, teško je zamisliti 1. mart bez onoga što se desilio 25. novembra 1943.

– Država je obaveza. Država je privilegija. Država nije apstraktni fenomen, nego ono što srećemo u našoj svakodnevnici – rekao je on, podsjećajući uz to i na stalne građanske obaveze i odgovornosti.

U svome izlaganju, dr. Suljagić je posebno komentarisao ulogu elite, prije svega, akademske zajednice u kontekstu borbe za narativ. Pri tome je istakao da je jedna od njihovih uloga izgradnja vizije zemlje. Borba za narativ, kako je akcentirao, ogleda se u pisanju historije, u ovom slučaju historije i 1940-ih i 1990-ih godina.

– Napadi koji se odvijaju danas na našu zemlju su napadi motivirani primarno time da se presiječe državotvorna nit između 25. novembra i 1. marta” – kazao je, ukazavši na moguće posljedice odustajanja od državnosti Bosne i Hercegovine.

U svome obraćanju govorio je i o temi genocida u Srebrenici, kao i o radu Memorijalnog centra Srebrenica.
Pored ostalog, naglasio je da je upravo Srebrenica jedno od bojnih polja za narativ, te dodao da se za Srebrenicu mora osigurati mjesti kao, naprimjer, i za ZAVNOBIH.

– Vlasništvo nad historijom se plaća u tri vrste valuta: mastilo i pare na jednoj strani ili krv na drugoj strani, mislim da nam je bolje da platimo parama i mastilom, a nikada više krvlju – riječi su kojima je dr. Suljagić zaključio svoje predavanje.

Nakon predavanja, prisutnim studentima, profesorima i drugim posjetiteljima omogućena je prilika za pitanja, komentare i razgovor sa predavačem.

(Piše: Hasan Hasić)