Select Page

 

Fakultet islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu, Reset DOC, Reset Dialogues i Gazi Husrev-begova biblioteka (GHB) u Sarajevu organizirali su internacionalnu konferenciju “Kako do pomirenja: komparativna perspektiva”.

Konferencija traje dva dana, a otvorena je jutros u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

– Nije tajna da Bosna i Hercegovina godinama nazaduje kada je u pitanju suočavanje s prošlošću, s pomirenjem. Mi smo u jednoj kritičnoj tačci i ova konferencija je skromni doprinos akademske zajednice, kako bismo vidjeli možemo li nešto naučiti iz iskustava drugih. Nismo mi jedino društvo koje je imalo sukobe, i nismo jedino kojem treba pomirenje. Postoje različita iskustva u svijetu, a mi se nadamo da ćemo poredeći ta iskustva nešto naučiti – izjavio je danas prof. dr. Ahmet Alibašić, profesor na Fakultetu islamskih nauka i učesnik konferencije.

 

 

Uspoređujući teorije, iskustva i najbolje prakse, ova međunarodna konferencija ima za cilj stvaranje korisnih uvida i konkretnih preporuka za sve sudionike uključene u osjetljive procese pomirenja na različitim geografskim područjima.

Konferencija je okupila istraživače i stručnjake iz prakse koji će, između ostalog, govoriti o sljedećim temama: Kako vjerske i političke zajednice potiču istinsko i trajno pomirenje? Koji su to održivi putevi postizanja pomirenja: put civilnog društva i društvenih pokreta ili put diplomacije, komisija za traženje istine i službenih izjava? Postoji li komplementarna uloga teologije u procesu rekonstrukcije identiteta?

 

 

– Drago mi je da možemo razgovarati o tome, jer, skoro tri decenije je prošlo od vremena kada se rat završio. Mnoge inicijative su provedene, ali mi još uvijek živimo mir bez pomirenja. Iako veliki broj ljudi radi na pomirenju, neki još uvijek žive etnički odvojeno, u etnički homogeniziranim zajednicama, zato je važno da sa svih aspekata osvijetlimo pitanje mira i pomirenja, te da iskoristimo sve resurse, uključujući i religijske, koji itekako mogu pomoći – naglasila je Zilka Spahić Šiljak, učesnica konferencije.

Učesnici konferencije su: Ahmet Alibašić (Bosna i Hercegovina), Petar Bojanić (Hrvatska), Carolyne Boyd Tomasović (Hrvatska), Brendan Ciarán Browne (Irska), Susannah Heschel (SAD), Besa Ismaili (Kosovo), Igor Kožemjakin (Bosna i Hercegovina), Zorica Kuburić (Srbija), Jonathan Laurence (SAD), Jörg Lüer (Njemačka), Katherine Marshall (SAD), Kenan Musić (Bosna i Hercegovina), Hasan Nuhanović (Bosna i Hercegovina), Rashied Omar (Južnoafrička Republika), Andres Felipe Pacheco Lozano (Holandija), Isabel Piper (Čile), Stephen Pope (SAD), Melissa Raphael (UK), Daniel Roth (Izrael), Zilka Spahić (BiH), Debora Tonelli (SAD), Orfelio Ernesto Valiente (SAD), Flora Winfield (UK).

 

 

(Preporod.info)