Select Page

J.U. ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO KANTONA 

SARAJEVO

Radna jedinica za epidemiologiju 

SMJERNICE ZA PREVENCIJU I KONTROLU INFEKCIJE SARS-COV-2 VIRUSOM TOKOM ODR┼ŻAVANJA PRAKTI─îNE NASTAVE I ISPITA┬á

Smjernice imaju za cilj prevenirati infekciju SARS-COV-2 virusom kako uposlenika obrazovnih ustanova tako i samih studenata koji prisustvuju prakti─Źnoj nastavi i ispitima.

Nakon dono┼íenja Odluke o progla┼íenju prestanka stanja nesre─çe uzrokavane pojavom koronavirusa (COVID-19) na podru─Źju Federacije Bosne i Hercegovine, na 8. sjednici odr┼żanoj 29.05.2020. godine, u skladu s odredbom ─Źlana 6. stav (5) Pravilnika o ustrojstvu i na─Źinu rada Kriznog sto┼żera Fedralnog ministarstva (ÔÇ×Slu┼żbene novine Federacije BiHÔÇť broj 10/12), donesena je Naredba gdje ta─Źka 13. se odnosi na zabranu rada osnovnih, srednjih ┼íkola i fakulteta, sa iznimkom vje┼żbi i prakti─Źnog rada na fakultetima, odbrane diplomskih i magistarskih radova, te doktorskih disertacija, kao i prakti─Źnog rada u srednjim strukovnim ┼íkolama, odr┼żavanje pripravni─Źkog i specijalisti─Źkog odnosno subspecijalisti─Źkog sta┼ża zdravstvenih djelatnika u zdravstvenim ustanovama, te drugim institucijama u kojima se sta┼ż obavlja, polaganje stru─Źnih, specijalisti─Źkih i subspecijalisti─Źkih ispita zdravstvenih djelatnika, uz obavezno pridr┼żavanje preporuka donijetih od strane Zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH (higijensko-epidemiolo┼íkih mjera). Ova Naredba stupa na snagu danom dono┼íenja, a primjenjuje se od 31.05.2020. ─Źime se omogu─çuje:

  • Odr┼żavanje nastave koja podrazumijeva prakti─Źni rad studenata (eksperimentalne i

klini─Źke vje┼żbe, kamerno muziciranje, tehni─Źko-tehnolo┼íke vje┼żbe, arhivski rad, vje┼żbe iz stru─Źno-umjetni─Źkih predmeta, specifi─Źno individualne vje┼żbe, terenske vje┼żbe i stru─Źna praksa)

  • Odr┼żavanje ispita u u─Źionici, prijemnih ispita, te odbranu zavr┼ínih radova na svim ciklusima studija.

Upute za studente 

Prilikom dolaska studenata radi obavljanja prakti─Źne nastave ili polaganja ispita potrebno je pridr┼żavati se osnovnih mjera prevencije nastanka i ┼íirenja oboljenja COVID 19 (no┼íenje za┼ítitne opreme, odr┼żavanje fizi─Źke distance, dezinfekcija ruku, dezinfekcija obu─çe pri ulasku).

Preporuka je da svaki student ispuni obrazac kojim izjavljuje da je zdrav, da nema temperaturu niti respiratorne simptome, da nije u samoizolaciji i da nije imao kontakt sa osobom koja je sumnjiva ili pozitivna na SARSCOV 2.

Prije ulaska studenata u u─Źionice, laboratorije, prostorije za obavljanje prakti─Źne nastave ili u prostorije za polaganje ispita preporu─Źuje se pranje i dezinfekcija ruku i odr┼żavanje fizi─Źke distance u svim smjerovima, uz obaveznu upotrebu maski za lice.

Studenti su du┼żni isprintati prilo┼żenu Izjavu o zdravstvenom stanju, potpisati je i donijeti prilikom dolaska na prvi ispit.

IZJAVA o zdravstvenom stanju studenta